Till startsidan med
de senaste notiserna

Notiser 2023 t.o.m. augusti

Notiserna visas i omvänd kronologisk ordning.

Aptus i gång

Sedan slutet av juni är det digitala passersystemet Aptus igång fullt ut, med uppringning från porttelefonen. Vi har sammanställt kort informa­tion om användningen av Aptus. Om en tid kommer bara passerbrickorna att fungera där det finns Aptus – låscylindrarna kommer att bytas och portkoderna stängas av.

Nyhetsbrev juni–augusti

SKB:s nyhetsbrev för sommaren innehåller allmän information för alla SKB-fastigheter. Det handlar om avvikande öppettider, bemanning i semestertider och olika tips om att spara enerngi, som att lufttorka tvätten, undvika fläkt och äta kall mat.

Läs mer i nyhetsbrevet.

Vikarierande förvaltare

Ordinarie förvaltare Morteza Emarestani är barnledig och återkommer den 1 oktober. Han ersätts av My Bladström.

Ordinarie medlemsmötet 2 maj

Vid mötet omvaldes Lars Lingvall till ordinarie fullmäktige­ledamot och Åsa Snöljung till suppleant.

Redogörelsen för SKB:s verksamhet av styrelse­ledamoten Patrik Westerberg (och våra frågor kring den) tog ovanligt lång tid: en och en halv timme. Diskussionen om motionerna gällde främst de motioner som kvarterets fullmäktige­ledamot hade lämnat in. Tyvärr verkade inte styrelsens representant inställd på att diskutera motionerna och hade väldigt lite att säga om dem.

Efter det var klockan mycket, och mötet beslutade att bordlägga övriga frågor, som gäller kvarterets verksamhet och val av ledamöter till kvarters­rådet. Det blir alltså ett extra medlems­möte där vi kan ägna oss bara åt kvarters­frågorna. Det mötet kommer i början av hösten, när verksam­heten börjar på allvar igen.

Se även protokollet.

Saknad cykel eller barnvagn?

Den som inte hann märka sin cykel innan SKB genomförde sin cykel- och barnvagnsrensning och fick den bortforslad kan kontakta SKB (förvaltaren eller vanlig felanmälan) för att få tillbaka den. Den förvaras hos SKB i flera månader innan den skickas vidare eller slängs.

Fastighetsskötaren har tagit hand om två cyklar och två barnvagnar.

Rensning i cykel- och barnvagnsrum

SKB har delat ut en lapp om att cyklar och barnvagnar som inte har märkts före den 8 maj kommer att rensas bort under vecka 19 (8–12 maj) 2023. Nederst på lappen finns etiketter att klippa ut och fästa på de cyklar och barnvagnar som ska stå kvar.

Rensningen är klar. Kvartersrådet försökte få den uppskjuten, eftersom sex dagar är för kort tid för att alla ska hinna märka eller flytta undan.

Målning i källaren

Målning av källaren vid Inedalsgatan 14 kommer att ske vecka 19, det vill säga 8–12 maj. Under slutet av veckan kommer möjligheten att beträda källaren vara begränsad.

Läs mer på SKB:s anslag.

Målningen är klar. Den omfattar väggar, dörrar och golv mellan dörren mot 12 och dörren mot 16 B.

Omfogning av muren

Kvartersrådet har frågat om läget för den omfogning av muren som skett, om den är avslutad och inspekterad. Vi tycker inte att nuvarande resultat ser särskilt professionellt ut – se sida med bilder, varav en här intill. Vi väntar på svar.

Aptus klart i maj

Det krävs åtgärder för att kunna installera Aptus vid återvinning­rummet, och först måste tjälen gå ur jorden. Det återstår också uppkoppling som ska levereras från Zitius. SKB räknar med att det ska vara klart i maj men kan inte ange någon tidpunkt.

Kvartersrådet har frågat när de partier som är skadade efter borttagning av tidigare koddosor kommer att åtgärdas – se sida med bilder, varav en här intill. Vi väntar på svar.

Kom på årsmötet!
Och kom med i kvartersrådet!

Mötet äger rum tisdag 2 maj kl. 19. Se SKB:s anslag och kvartersrådets anslag (PDF) samt tidigare notis här på hemsidan.

Från SKB kommer Patrik Westerberg, styrelseledamot, och vice vd Joakim Wernersson. Vi tittar igenom verksamhetsberättelsen för SKB och diskuterar stadgeförslaget och årets motioner. Kvarterets fullmäktig har skrivit flera motioner om stadgarna. Passa på att ställa frågor till SKB och ge synpunkter på motionerna.

Vi från kvartersrådet berättar också om verksamheten i kvarteret, och det blir val av kvartersråd Vi blir gärna fler ledamöter och föreslår att en ledamot får använda kvarterslokalen gratis fyra gånger per år. Det förslaget får mötet ta ställning till. I år väljs också fullmäktig med suppleant för kommande två år.

Önskemål inlämnade till SKB

Efter beslut på kvartersrådsmöte har kvartersrådet skickat in önskemål om åtgärder i kvarteret för 2024, ett äskande.

Vi önskar bland annat målning av utsidan av lägenhetsfönstren, belysning på uteplatsen som passar huset bättre, dörröppnare till de stora portalerna 12 och 16, två större anslagstavlor i varje portuppgång, förbättrad ventilation i trapphusen, ommålning av de vita partierna runt portarna mot gården och närvarostyrd belysning i trapphusen. Läs mer i äskandet.

Tidigare önskemål och annat om underhåll finns på sidan Underhåll.

Motioner med utlåtanden

Årets motionshäfte med styrelsens utlåtanden finns på SKB:s hemsida och kan också hämtas utanför kvarterslokalen. Utlåtandena är även inlagda på sidan för respektive motion som kvarterets fullmäktig har skrivit.

Många av förslagen om stadgeändringar har redan blivit bifallna i praktiken, genom att styrelsen tagit in texterna i sitt reviderade stadgeförslag, men konstigt nog föreslås de bli besvarade. Styrelsens yrkanden är särskilt märkliga beträffande motion 6.

Tyvärr säger styrelsen nej till yrkanderätt för motionär vid stämman och möjlighet att överklaga uteslut­ning.

Utan att kommentera det citat som innebär att styrelsen bryter mot beslutet om högst fyra procents skillnad mellan hyreshöjningar säger styrelsen nej till förslaget att korrigera årets hyreshöjningar.

Har du idéer för kvarteret?

En gång om året – senast den 30 april – kan kvarters­rådet skicka in önskemål om sådant som vi vill få gjort i kvarteret. Läsa gärna senaste önskemål (äskande). Vi fick ja på förslagen 1 och 6.

Har du tips på något som du vill förbättra och få gjort i kvarteret? Mejla då till kvartersradet@skbsegelbaten.se, så får alla i kvarters­rådet mejlet, eller kontakta någon i kvarters­rådet.

Årsmöte med diskussioner 2 maj

Årets ordinarie medlemsmöte (årsmöte) äger rum tisdagen den 2 maj med början kl. 19.00. Från SKB kommer styrelseledamoten Patrik Westerberg och ekonomi- och finanschefen Joakim Wernersson, som också är vice vd. Vi kan ställa frågor och diskutera med dem. Se också kallelsen, som finns i portarna. (Den som är känd av kvartersrådet behöver inte ta med medlemskort eller ID-handling, som det står.)

Vi bjuder på kaffe och diskuterar SKB:s verksamhet 2022, styrelsens stadge­förslag och motionerna. I år ska fullmäktig med suppleant för två år framåt väljas.

Kvartersrådet kommer att redogöra för vad som hänt i kvarteret under 2022, och sedan väljs kvartersråd. Säg gärna till eller fråga i förväg om du funderar på att komma med – det är intressant, och vi blir gärna fler.

Underlag till mötet kan hämtas utanför kvarters­lokalen, Inedals­gatan 16 B. Det går också att läsa eller ladda ned från SKB:s hemsida.

Aptus – information

En information om det nya, digitala passer­systemet Aptus, hur övergången till systemet sker med mera samt konkreta instruktioner delades ut när passer­brickorna till systemet delades ut.

Utdelning av Aptusbrickor 22–23/3

Passerbrickor till det digitala låssystemet Aptus kommer att delas ut i Kvarters­lokalen på morgonen den 22 och 23 mars. Den som inte kan hämta då kan boka hämtning på SKB:s kontor i Abrahamesberg.

Läs mer på det anslag som SKB satt upp i portarna.

Försening av Aptusinstallationen

På SKB:s hemsida, Mina sidor, anges att installationen av Aptus skjuts framåt en vecka. Den ska alltså ske den 13–31 mars.

Digitalt låssystem kommer i mars

Det digitala låssystemet Aptus kommer att installeras i kvarteret under perioden 6–24 mars. Arbetet orsakar en del ljud­stör­ningar. Informa­tion om hur systemet fungerar och datum för utdel­ning av passer­brickorna kommer senare.

Läs mer på det anslag som SKB satt upp i portarna.

Kvartersrådet har diskuterat systemet och ställt frågor till förvaltaren som besvarat dem.

Borttransport av lösöre

SKB har satt upp ett anslag om att man inte får ha privata föremål i källargångar och vindsutrymmen, bland annat eftersom det innebär en brandrisk. Föremål (”lösöre”) som finns kvar den 6 mars kommer att rensas bort.

Läs mer på det anslag som SKB satt upp i portarna.

Slutbesiktning av ventilation 6/3

Nu har det kommit nytt datum för slutbesiktning av ventilationen. Det är måndagen den 6 mars. De lägenheter som kommer att besökas har blivit informerade. Läs mer på det meddelande som har satts upp i portarna. Den som har anmärkningar bör höra av sig till Christer Lindoff på SKB senast den 3 mars.

Nyhetsbrev mars–maj

Ett nyhetsbrev sattes upp i portarna den 27 februari. SKB informerar bland annat om installa­tion av elektro­niskt låssystem (Aptus), använd­ning av kärlen i åter­vinnings­rummet, nya tvätt­maskiner i 10:ans tvätt­stuga, att felanmäla ”energi­tjuvar”, sand­sopning klar 15 maj och rensning i cykel- och barnvagns­rum i maj.

Läs mer i nyhetsbrevet.

Motioner från kvarteret

I kvartersrådet har vi diskuterat årets kraftiga hyres­höj­ningar, och kvarterets fullmäktig Lars Lingvall har skrivit en motion om dem. Han har också skrivit motioner om stadgarna, bland annat om styrelsens omotiverade förslag beträffande uteslut­ning, där han också argu­men­terar för att en medlem av rätts­säker­hets­skäl bör kunna över­klaga uteslut­ning, rättig­heter vid före­nings­stämma, inklusive att ge en motionär rätt att framföra förslag när motionen behandlas, och en ny paragraf om stadge­ändringar.

Läs mer på sidan Motioner

Kvartersrådsmöte 19 januari

På mötet torsdagen den 19 januari pratade kvartersrådet om bland annat om det nya låssystemet Aptus, som installeras under första eller (troligare) andra kvartalet. Vi hade också kortare diskussioner om spiskåporna, tvättstugorna och återvinningshuset och en längre om årets kraftiga hyreshöjningar. Se vidare protokollet.

Slutbesiktning flyttas fram

Efter att ett meddelande om slutbesiktning av ventilationen den 24 januari sattes upp i portaren har ett meddelande om inställd slutbesiktning satts upp. Nytt datum kommer. Den som har anmärkningar bör höra av sig till Christer Lindoff på SKB – se första anslaget .

Motioner senast 31 januari

En gång om året – senast den 31 januari – kan man skicka in förslag till SKB om något man vill förändra inom föreningen genom att skriva en eller flera motioner.

Information finns på SKB:s hemsida under Om oss > Föreningen > Så engagerar du dig > Motioner.

Kvarterets fullmäktig arbetar med motioner om hyreshöjningarna och stadgeändringarna. Kontakta honom om du har synpunkter/frågor.

Förslag på stadgeändringar

Strax före jul kom styrelsens förslag till stadgeändringar, uppskjutna i omgångar på grund av pandemin.

Begreppet ”bosparande” ersätts med ”medlemsinsats” och högsta medlemsinsats blir 30 000 kronor, liksom lägsta upplåtelseinsats. Emissionsinsatser och konton för medlemmars olika insatser slopas.

Vissa ändringar är dock tveksamma, bland annat att bara ”grova” brott mot stadgarna ska kunna leda till uteslutning och ett tillägg i § 14 som mest verkar vara till för att understryka begränsningar i medlemmars inflytande.

Varken dessa helt odiskuterade förslag eller övriga förslag har motiverats. Förhoppningsvis finns det motiveringar i förslaget till stämman. Men att sådana saknas nu gör det svårare att skriva motioner.

Läs mer på särskild sida om stadgeändringarna.

Hyreshöjningen 2023

Hyreshöjningen år 2023 är ovanligt hög, 3,3 % i genom­snitt och 4,92 % för Segelbåten – se SKB:s anslag. De höga höjningarna kan konkret illustreras genom diagrammet nedan över höjningen per månad för en lägenhet på 83 kvadratmeter under åren 2003–2023.

Det finns ett stämmobeslut om att skillnaden i hyreshöjning får vara högst 4 %. När styrelsen – och hyresutskottet – tillämpade den regeln undantogs de två kvarter som fått noll i hyreshöjning och de fyra procenten räknades från det kvarter som i övrigt fått lägst hyreshöjning, Gräsklipparen, som fått 0,98 % i höjning. Men det stämmer inte med hur regeln förklarades när den infördes:

Spärren bör konstrueras så att den högsta tillåtna hyres­höjnings­skill­naden mellan olika fastig­heter ett enskilt år begränsas till fyra procent­enheter. Det innebär i praktiken följande: Om t ex en av fastig­heterna inte får någon hyres­höjning alls, så kan ingen annan fastighet få en större hyres­höjning än fyra procent.

Årets hyreshöjningar behöver alltså korrigeras. Kvarterets fullmäktig avser att lämnna in en motion om det.

Uppgifter om hyres­höj­ning­arna för alla fastig­heter finns på SKB:s hemsida och här (PDF).

Läs mer på sidan om årets hyres­höjningar.

 

Till äldre notiser: 2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016 och tidigare