Start Blandat > Hyreshöjningar 2023

Hyreshöjningar 2023

SKB har satt upp anslag om hyres­höjning i portarna.

Som vanligt får äldre lägenheter i innerstaden högst procentuell hyres­höjning, vilket framgår av diagrammet nedan. Grönt = innerstaden plus Hammarby Sjöstad, blått = ytterstaden plus Solna och Sundbyberg, rödbrunt = övriga kommuner. Starkare färg = äldre fastigheter, svagare färg = nyare (från 1995). Segelbåten hamnar i år som nummer tre från toppen. (Se även diagram utan färgmarkering.)

Hyreshöjningarna är i år mycket större än tidigare år – se diagrammet nedan, som visar höjningarna i år och förra året för alla fastig­heter.

Årets kraftiga hyreshöjningar framgår också av diagrammet nedan över hyres­höjningarna 2003–2023 för en lägenhet på 83 kvadratmeter här i Segelbåten. (Åren 2006 och 2010 var det inga hyres­höjningar.)

Trots att höjningarna i år är påtagligt högre än vanligt säger styrelsen att höjningarna har kunnat begränsas och tillägger att det kan ”bli en utmaning att hålla tillbaka hyres­höjningen [nästa år] lika mycket som 2023”. Styrelsen ska också samråda igen med hyres­utskottet vid halvårs­skiftet, så det blir kanske ytterligare höjningar.

Men de höga hyreshöjningarna är otillåtna.

Det finns nämligen ett stämmobeslut från 2003, bekräftat 2009, om att skillnaden i hyres­höjning får vara högst 4 %. När styrelsen och hyres­utskottet tillämpade den regeln undan­togs de två kvarter som hade fått noll i hyres­höjning – med motiveringen att de inte hade fått någon hyres­höjning – och de fyra procenten räknades från det kvarter som i övrigt hade fått lägst hyreshöjning, Gräsklipparen, som hade fått 0,98 % i höjning. Men det stämmer inte med hur regeln förklarades när den infördes (se styrelsens förslag i 2003 års motions­häfte, s. 21):

Spärren bör konstrueras så att den högsta tillåtna hyres­höjnings­skill­naden mellan olika fastig­heter ett enskilt år begränsas till fyra procent­enheter. Det innebär i praktiken följande: Om t ex en av fastig­heterna inte får någon hyres­höjning alls, så kan ingen annan fastighet få en större hyres­höjning än fyra procent.

Årets hyreshöjningar behöver alltså korrigeras. Kvarterets fullmäktig avser att lämnna in en motion om det.

En slutsats är också att hyres­höjnings­fördelnings­modellen inte fungerar för årets hyreshöjningar. För tre fastig­heter (Segelbåten, Stångkusken och Päronträdet) har hyres­höjningen reducerats för att höjningarna skulle bli högst 4 % högre än höjningen 0,98 % för den fastighet som fått lägst höjning utöver de två som fått noll. Därigenom har balansen mellan fastig­heterna – som modellen ska garantera genom de fyra faktorerna och poäng­sättningen för varje fastighet – förryckts. Om högsta höjning ska vara 4 % blir det förstås än mer omöjligt att med bibehållna poäng­skillnader mellan fastig­heterna nå samma totala hyres­höjnings­belopp.

 

Se även
Anslag om hyreshöjningen 2023
Hyror och hyreshöjningar 2023 (sorterbar tabell)

 

Tidigare artiklar om hyreshöjningar
2022     2018     2017