Start Blandat > Stadgeförslag december 2022

Stadgeförslag december 2022

Strax före jul kom styrelsens förslag till stadgeändringar, uppskjutna i omgångar på grund av pandemin. Förslagen är inte så omfattande som förslagen i de två utredningar som har diskuterats under lång tid.

I kvarteret hade vi utförliga diskussioner om de mer omfattande förslagen och skickade också 2019 ett yttrande till SKB (PDF) om dem, underskrivet av ett flertal medlemmar i kvarteret.

Ett konkret förslag som avser samtliga medlemmar är att begreppet ”bosparande” ersätts med begreppet ”medlemsinsats” och att högsta medlemsinsats höjs från 20 000 kronor till 30 000 kronor. Det innebär att många som har kommit upp till 20 000 kronor i sparande behöver börja betala 1 000 kronor per år igen. Lägsta upplåtelseinsats höjs också från 20 000 kronor till 30 000 kronor. (Insatserna i nybyggda lägenheter är betydligt högre – över 500 000 kronor för flera lägenheter i kvarteret Basaren här på Kungsholmen.) Förslaget har inte mött något större motstånd.

Förslaget innebär också att så kallade emissionsinsatser, som knappast har använts, slopas. Detsamma gäller kravet på konton för medlemmars insatser av olika slag. Eventuell utdelning föreslås ske genom minskad debitering för hyra eller annat, inte genom insatsemission. De förslagen förefaller okontroversiella.

Styrelsens förslag har föregåtts av ett så kallat inriktningsbeslut vid stämman 2021. Det är något slags preliminärt godtagande, men det är inte på något sätt bindande när 2023 års stämma fattar beslut om stadgeändringarna, vilket styrelsen också har medgett.

Vissa ändringar i förslaget är tveksamma. Det gäller bland annat att bara ”grova” brott mot stadgarna ska kunna leda till uteslutning och ett tillägg i § 14 som mest verkar vara till för att understryka begränsningar i medlemmars inflytande – lite märkligt i en kooperativ hyresrättsförening.

Dessa förslag är helt nya. De har inte förts fram under den långa tid som olika stadgeändringar har diskuterats. Mot den bakgrunden är det svårt att förstå att förslagen inte har förklarats och motiverats.

Det finns inga motiveringar till något av förslagen i det stadgeförslag som har gjorts tillgängligt, vilket är märkligt. Ett förslag till stadgeändringar som över huvud taget inte har motiverats kan knappast betraktas som seriöst och borde inte bifallas. Förhoppningsvis kommer det att finnas med motiveringar i det förslag som skickas ut till stämman, men att sådana saknas nu gör det betydligt svårare att skriva motioner om stadgeändringarna.

Kvarterets fullmäktig arbetar med motioner om stadgeändringarna. Kontakta honom om du har synpunkter eller frågor.

Läs mer på SKB:s hemsida:

Kort text
Beskrivning av förslaget
Beskrivning av stadgeändringsprocessen*
Stadgeförslaget (PDF)

* Denna länk kräver inloggning

Även på denna hemsida finns stadgeförslaget (PDF).