Start Motioner Engagemang och rättig­heter vid förenings­stämma (§ 24 i stadgarna)

Motion 7 år 2023 till SKB

 till styrelsens utlåtande

Engagemang och rättig­heter vid förenings­stämma (§ 24 i stadgarna)

Motionen i korthet

En motionär som inte är fullmäktige­ledamot får tala för sin motion på stämman – men inte yrka bifall den. Det minskar förstås motio­närens lust att komma och bidra till en god behand­ling av frågan i motionen. För att ta vara på medlem­mars engage­mang är det naturligt att låta en motio­när yrka, alltså komma med förslag beträf­fande den egna motionen. Den rätten bör läggas till.

Det saknas bestämmelser om rättigheter för valbered­ningens leda­möter. Ett tillägg om det bör göras, så att vi slipper fort­sätta med särskilda beslut vid varje stämma om deras rättig­heter.

Rättigheter för vissa suppleanter saknas och bör också läggas till.

Dessutom kan texten skrivas enklare och samtidigt tydligare, och rubriken kan också göras tydligare.

SKB vill att medlemmar ska engagera sig. På hemsidan kan man läsa ”Hej medlem! SKB är din förening” och klicka sig vidare till formule­ringar som ”Medlemmarnas möjlighet att bidra till föreningens verksamhet är en av våra grundpelare” och ”Det är en god idé att vara aktiv och engagera sig för att bidra till föreningens fortsatta utveckling”.

Ett utmärkt sätt att engagera sig är att skriva motioner. Motionären får närvara vid stämman – inte bara när den behandlas, som det står i stadgarna. Motionären får också yttra sig – men naturligtvis bara när den egna motionen behandlas.

Motionären får dock inte yrka bifall till sin motion (att-satsen) eller föreslå en förbättrad att-sats. Det är synd, för det minskar motio­närens lust att komma till stämman och bidra till att förslaget får en bra behandling. Rätt ofta har det också blivit förvirring om någon har yrkat bifall till en motion, och en debatt som inte avslutas med omröstning kan upplevas som slöseri med tid.

För närvarande krävs det att någon fullmäktigeledamot begär ordet och yrkar bifall till motio­nen. Det känns formalistiskt och byrå­kra­tiskt. Det är ändå bara fullmäktigeleda­möterna som får rösta om motionen, så om det inte finns något stöd bland dem kan det aldrig bli något bifall till motionen. Men det betyder mycket för motio­nären att också få yrka bifall till sin motion, så att det blir en omröst­ning.

Att tillåta en motionär att yrka är naturligt, om man vill ta vara på medlemmars engagemang. En sådan möjlighet bör läggas till.

Eftersom SKB inte tillämpar huvudprincipen för en ekonomisk förening – en medlem, en röst – utan av nöd­vändiga, prak­tiska skäl har ett full­mäk­tige, där valda personer repre­sen­terar de många med­lemmarna, är det extra viktigt att inte inskränka övriga med­lemmars rättig­heter i onödan.

Vissa brister i stadgarnas formuleringar om rättigheter vid stämman bör också avhjälpas.

1. Det saknas regler om att valberedningens ledamöter och suppleanter har rätt att närvara och yttra sig. Det är ett rent förbiseende. Sedan det uppmärksammades har stämman under flera år tvingats fatta beslut under en särskild paragraf med rubriken Godkännande av närvaro-, yttrande- och förslagsrätt för ledamöter och suppleanter i SKBs valberedning som inte är fullmäktig. Ett tillägg bör göras, så att det inte längre behövs.

2. Det saknas uppgift om rättigheter för suppleanter till fullmäktige­ledamöter, styrelse­ledamöter och revisorer. Det bör läggas till.

3. Formuleringarna kan göras enklare och tydligare. Bland annat kan orden ”delta i över­lägg­ningarna” ändras till ”yttra sig”, det tydligare ”fullmäktige­­ledamöter” kan användas i stället för ”fullmäktige”, ett onödigt ”dessförinnan” och ett onödigt ”vid förenings­stämma” kan strykas, och menings­byggnaden kan förenklas. Texterna om rättigheter kan också formuleras på likartat sätt för de olika rollerna.

4. Tilläggen ”som inte är fullmäktige” (efter bland annat ”hyres­utskotts­ledamöter”) är onödigt och kan strykas, eftersom rättig­heterna för en person i en viss roll inte kan inskränkas genom personens rättigheter i en annan roll. Exempelvis har en ledamot i hyres­utskottet som också är fullmäktige­ledamot de rättigheter som en fullmäktigeledamot har.

5. Paragrafens rubrik bör göras tydligare.

Jag yrkar att föreningsstämman beslutar

att ändra § 24 enligt nedan.

Lars Lingvall, fullmäktig Segelbåten

 till motionen

Utdrag ur styrelsens utlåtande över motionerna 3–10

Samtliga motioner 3–10 avser stadgeändring och flertalet förslag är beaktade i styrelsens förslag varför ett gemensamt motionssvar för motionerna 3–10 har upprättats.

– – –

Motion 7

Styrelsen instämmer i motionärens förslag till förtydliganden och förenklingar av rubrik och merparten av stadgebestämmelserna i § 24. Styrelsen har infört motionärens textförslag vad gäller rubrik, del av första stycket samt andra, tredje, femte och sjätte styckena i förslag till nya stadgar. I sak medför ändringarna att suppleanter till fullmäktigeledamöter får närvarorätt.

Suppleanter till styrelseledamöter, revisorer och hyresutskottsledamöter samt ledamöter och suppleanter i valberedningen får närvaro- förslags- och yttranderätt vid föreningsstämmor.

Styrelsen avvisar dock motionärens förslag enligt fjärde stycket. Skälet härtill är att föreningen har valt att låta medlemmarna utse representanter (fullmäktige) att företräda sig vid föreningsstämma. Att låta andra än fullmäktige ha förslagsrätt skulle urholka fullmäktiges ställning. Enligt styrelsens förslag har en motionär fortfarande närvaro- och yttranderätt vid behandlingen av vederbörandes motion/-er.

– – –

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

att anse
– – –
   3. förslag till ändrad rubrik samt förslag till ny text gällande andra, tredje, femte och sjätte styckena i motion 7,
– – –
besvarade.

att avslå
– – –
   11. förslag till ny text gällande första och fjärde stycket i motion 7.

 


 

Styrelsen har accepterat vissa av motionens förslag till stadgetext och använt dem i styrelsens reviderade stadgeförslag. Därmed har styrelsen i praktiken redan bifallit de förslagen. Trots det yrkar styrelsen att motionerna i dessa delar ska anses besvarade, fast denna formu­le­ring innebär att ett förslag inte godtas utan bara att viss förståelse för det aktuella förslaget visas. Det är anmärkningsvärt.

 


 

 till motionen