Start Motioner Bestämmelser om stadgeändring (ny paragraf i stadgarna)

Motion 5 år 2023 till SKB

 till styrelsens utlåtande

Bestämmelser om stadgeändring (ny paragraf i stadgarna)

Motionen i korthet

En paragraf med information om var man kan hitta bestämmelserna om stadge­ändringar bör läggas till, så att ingen behöver undra.

Eftersom stadgar är viktiga och ändringar av dem bör övervägas noga bör det läggas till en bestämmelse om att större stadge­änd­ringar ska läggas fram i så god tid att man kan motionera om dem.

En viktig paragraf i stadgarna för en ideell förening gäller stadge­ändringar. Där brukar det ofta finnas krav på särskild majoritet.

För SKB gäller bestämmelser som finns i lagen om kooperativ hyres­rätt, som ersätter bestämmelserna i lagen om ekonomiska föreningar.

En paragraf med information om var man kan hitta bestäm­mel­serna om stadge­ändringar bör läggas till, så att ingen behöver undra.

I den paragrafen bör det också anges att ett förslag om större stadge­ändringar ska presenteras i så god tid före en ordinarie stämma att man kan skriva motioner om förslaget. Bara på det sättet kan SKB:s medlemmar och fullmäktige se alla förslag i förväg och diskutera dem ordentligt. Det är viktigt eftersom stadgar är viktiga.

Bara mindre förslag som är okontroversiella bör kunna läggas fram som nya förslag till en extra stämma. Däremot går det förstås bra att fatta ett andra, bekräftande beslut om ett befintligt stadge­förslag vid en extra stämma.

Se även motion 15 till förra årets stämma.

Jag yrkar att föreningsstämman beslutar

att före sista paragrafen om likvidation lägga till en paragraf med rubriken ”Stadgeändring” med följande lydelse:

”Bestämmelser om stadgeändring finns i 2 kap. 18, 18 a och 18 b §§ lagen (2002:93) om kooperativ hyres­rätt.

Nytt förslag om större stadgeändringar skall läggas fram minst en månad före motions­tidens utgång. Bara mindre, okontroversiella förslag kan läggas fram som nya förslag till en extra stämma.”

samt

att öka numret på efterföljande paragraf med ett.

Lars Lingvall, fullmäktig Segelbåten

 till motionen

Utdrag ur styrelsens utlåtande över motionerna 3–10

Samtliga motioner 3–10 avser stadgeändring och flertalet förslag är beaktade i styrelsens förslag varför ett gemensamt motionssvar för motionerna 3–10 har upprättats.

– – –

Motion 5

Något krav på att i stadgarna hänvisa till lagstiftning finns inte; den gäller ändå. Det kan dessutom finnas en fördel med att inte i onödan hänvisa till viss lag, eftersom stadgarna behöver ändras när ändring görs i berörd lag. Trots detta kan styrelsen se fördelen med att tydliggöra var bestämmelser om ändring av stadgar finns. Förslagen i första att-satsens första stycke och andra att-satsen har därför förts in i stadgarna. Motionen får i dessa delar därmed anses besvarad.

När det gäller förslaget i första att-satsens andra stycke anser styrelsen att detta inte är tillräckligt genomtänkt för att ingå i stadgarna. Det främsta skälet är att det innehåller uttryck som ”större stadgeändringar” och ”mindre, okontroversiella förslag”, vilka är svåra att definiera och avgränsa. Vem avgör vad som är det ena eller det andra?

När det gäller att förankra förslag till större stadgeändringar delar styrelsen inte motionärens uppfattning att detta ska ske genom att förslagen ska presenteras viss tid innan motionstiden löper ut. Motionärens eget förslag om förankring genom exempelvis arbetsgrupper (se motion 3) – vilket för övrigt tillämpats inför kommande stadgeändringar – kan enligt styrelsens uppfattning vara en bättre väg till förankring. Publicering på föreningens webbplats kan i vissa fall vara ett lämpligt tillvägagångssätt.

– – –

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

att anse
– – –
1. första stycket i första att-satsen samt andra att-satsen i motion 5,
– – –
besvarade.

att avslå
9. andra stycket i första att-satsen i motion 5,
– – –.

 


 

Styrelsen har accepterat ett av motionens förslag till stadgetext och använt det i styrelsens reviderade stadgeförslag. Därmed har styrelsen i praktiken redan bifallit det förslaget. Trots det yrkar styrelsen att motionen i den delen ska anses besvarad, fast denna formu­le­ring innebär att ett förslag inte godtas utan bara att viss förståelse för det aktuella förslaget visas. Det är anmärkningsvärt.

 


 

 

 till motionen