Start Blandat > Hyreshöjningarna 2024

Hyreshöjningarna 2024

uppdaterat 2024-03-02

Årets samråd mellan styrelsen och hyresutskottet drog ut på tiden, och anslaget om hyror för 2024 sattes upp först den 5 februari.

Segelbåten får högsta procentuella höjning i hela SKB: 6,94 %. Se diagrammet nedan, med Segelbåten rödmarkerad. Klicka på bilden för att visa den större separat. (Se även diagram utan rödmarkering.)

Även övriga äldre fastigheter i innerstaden för större hyres­höjningar än andra, vilket framgår av diagrammet nedan. Grönt = innerstaden plus Hammarby Sjöstad, blått = ytterstaden plus Solna och Sundbyberg, rödbrunt = övriga kommuner. Starkare färg = äldre fastigheter, svagare färg = nyare (från 1995). Gulsvart är Uppsala.

Hyran i Segelbåten är låg, men på grund av den kraftiga procentuella höjningen hamnar Segelbåten ganska högt även när man ser på höjningen i kronor per kvadrat­meter. (Se även diagram utan rödmarkering.)

Under flera år har det varit högst höjningar för äldre lägenheter i innerstaden. Segelbåten hamnar näst högst när man ser på de senaste sju årens höjningar. (Se även diagram utan rödmarkering.)

Hyreshöjningarna är i år ännu högre än de höga höjningarna 2023, i genomsnitt 5,2 % jämfört med 3,3 % året före. Och det kan jämföras med de tre föregående åren, då höjningarna var i genomsnitt 1,0–1,2 %. För 12 fastigheter av 81 är hyreshöningen i år mer än dubbelt så stor som förra året, för fyra fastigheter mer än tre gånger så stora.

Om man jämför årets hyreshöjningar med förra årets i ett diagram ser man hur mycket större de är i år. (Se diagrammet nedan.)

De två fastigheter som saknar blå stapel fick ingen höjning alls: Docenten i Uppsala (med inflyttning från 2021) och Skrönan i Nockeby med inflyttning 2022.

Att redan förra årets höjningar var ovanligt stora framgår tydligt om man tittar på de sex senaste årens höjningar. (Se diagrammet nedan.)

De kraftiga hyreshöjningarna framgår också av diagrammet nedan över hyres­höjningarna 2003–2024 för en lägenhet i Segelbåten på 83 kvadrat­meter. (Åren 2006 och 2010 var det inga hyres­höjningar.)

Och styrelsen säger att de överväger ytterligare hyreshöjningar från juli!

I år har styrelsen i alla fall följt de stämmobeslut som finns om högst fyra procentenheters skillnad i hyres­höjning mellan olika fastigheter. Det gjorde man inte förra året, vilket kvarterets fullmäktig, Lars, kriti­se­rade i en motion. Hade styrelsen verkligen glömt detta beslut, som också ingår i SKB:s hyresriktlinjer, eller hoppades man att alla skulle godta att styrelsen – och hyresutskottet! – helt sonika undantog två fastigheter från hyreshöjning? Man undrar.

Även i år har Lars lämnat in en motion om att de felaktigt fastställda hyrorna 2023 behöver korrigeras.

Styrelsen anger i sina motiveringar i år tydligt att hyres­höj­ningarna har fördelats enligt hyres­höj­nings­för­del­nings­modellen. Modellen innebär att 70 % av höjningen bestäms av kötid och läge (vilket definieras som närhet till city), vilket i praktiken innebär en riktning mot marknads­hyror och att äldre fastigheter i innerstaden får de högsta höjningarna. Den inrikt­ningen stöds inte av vad som står i stadgarna om hur hyrorna ska sättas. Detta tas i år upp i en motion av Lars, där han föreslår konkreta ändringar av modellen så att den bättre ska motsvara stadgarnas krav.

Lars Lingvall

 

Se även Anslag om hyreshöjningen 2024

 

På en samlingssida finns länkar till information om hyror och hyreshöjningar sedan 2017