Start Motioner > Revidering av nya hemsidan

Motion till SKB år 2016
behandlad som ”förvaltningsfråga” 1

Styrelsen avvisade år 2016 två tredjedelar av alla motioner och tog inte upp dem på ordinarie föreningsstämma. Inte heller på den extra föreningsstämman för behandling av avvisade motioner fattades några beslut om enskilda motioner.

Läs mer på sidan Motionsavvisning.

 till styrelsens svar

Revidering av nya hemsidan

Det ska först sägas att den nya hemsidan innehåller förbättringar. Den tydligaste är den så kallade responsiva designen, det vill säga att utseendet anpassas efter bildskärmens storlek. En del av denna design har dock lösts genom att viss text, till exempel nyheterna på startsidan, inte visas i smarttelefon, vilket är tveksamt.

Jag beklagar att SKB inte skapade någon referensgrupp av medlemmar som hade kunnat framföra synpunkter under hand.

Det finns tyvärr punkter att kritisera och anledning att revidera hemsidan.

Typografi – lättlästhet

Hemsidan är en smärre katastrof när det gäller lättlästhet. Det är grå text mot vit bakgrund och på vissa ställen till och med mörkare grå text mot ljusare grå bakgrund (färgkod #444444 resp. #f3f3f3). Det ger mycket dålig kontrast. Detta förstärks genom att tecknen i det valda typsnittet har mycket smala linjer. Det blir väldigt svårläst. Har man inte alls tänkt på ergonomin och den praktiska användbarheten? Bilden nedan försöker illustrera hur kontrasten kan förbättras dels genom att gå över till svart, dels och framför allt genom att välja annat typsnitt.

I en av de datorer som jag har tillgång till visas fetstil i det aktuella typsnittet underligt: vissa tecken är bara delvis feta. Det tyder på att det valda typsnittet kan orsaka problem i vissa datorer.

Struktur och föreningsmaterial

På den gamla hemsidan fanns det ett tydligt alternativ Föreningsfrågor. Nu är väldigt mycket samlat under den abstrakta rubriken Om oss. Bland annat sidorna Utredningar och rapporter samt Medlemsutbildningar, som fanns under alternativet Föreningsfrågor, har försvunnit. Däremot finns alla medlemsenkäter från 2006 till 2014 kvar.

Mycket material som rör föreningsarbetet har plockats bort. Det gäller till exempel rapporten 1997 från SKB:s framtidsgrupp, SKB 2000, Temaplans undersökning Hur värderas SKBs olika lägenheter? från 2004, utvärderingen 2008 av hyresriktlinjerna, utredningen 2009 om SKB:s bospar- och insatssystem och utvärderingen 2015 av hyresriktlinjerna. Redan tidigare hade utredningen om hyressättningen från 2003, som ledde fram till de första hyresriktlinjerna, plockats bort.

Ska SKB vara så historielöst? Dessa rapporter och undersökningar bör återpubliceras, och material som dokumenterar föreningsverksamheten bör ha en tydlig plats på hemsidan (Visst material om SKB:s hyressättning finns på min arkiverade hemsida som fått adressen www.geocities.ws/skbhyror/, men självfallet borde SKB ha dokumentation på sin egen hemsida.)

Navigering m.m.

När hemsidan visas i smarttelefon försvinner olika alternativ och ersätts av ordet meny i så liten och anspråkslös stil (överst till vänster) att man riskerar att inte uppmärksamma det. På startsidan försvinner exempelvis de fyra alternativen som finns överst, och på sidan Om oss försvinner de tolv alternativ som finns i vänsterkanten.

Länken man ska klicka på för att få fram menyalternativen behöver göras mycket mer framträdande genom färg, ram eller på annat sätt. Och på startsidan borde dessa alternativ, som bara är fyra, kunna visas permanent utan att man först klickar på något.

För att se alternativet Frågor och svar under Kontakt och alternativen Att skriva en motion och Motionshäften under Motioner måste man klicka på plustecknet vid Kontakt respektive Motioner – alternativen syns inte om man klickar på respektive rubrik.

Varför finns ingen sajtkarta som kan underlätta navigeringen, som på gamla hemsidan? Jag saknar länkar för att från en plats längre ner på en sida gå överst på sidan. Alternativet för nyheter har kommit i skymundan. När man läser en motion finns inget alternativ för att gå tillbaka till motionssidan – texten Motioner är inte klickbar.

Det är också onödigt, för att inte säga felaktigt – och faktiskt väldigt irriterande – att som medlem hela tiden överst till vänster på alla sidor läsa BLI MEDLEM. Man kommer också till ansökningsformuläret om man klickar på texten.

Sökning genom hemsidan

På SKB:s nya hemsida räknas de nio viktigaste förändringarna upp. En av dem är ”Bättre sökfunktion”. När man börjar söka vet man faktiskt inte om man ska skratta eller gråta. I tabellen nedan redovisas några sökningar jag har gjort.

Jag sökteJag fick träff på sidor med följande ord
basarenBasaren, basaren.kungsholmen@skb.org, begränsas, Björn, bakgrunden, SundbybergBasaren, bjorn.magnusson@skb.org
blankettblanketten, blankt, blänker, blomstrade, balansomslutning
föreningsstämmaföreningsstämma, föreningen, förening, föreningens, föreningslivet, formen, föreningen förvärvade, fornamn.efternamn@skb.org, föreningsfrågor, föreningsrevisorer, föreningsuppdrag, föreningssekreterare, föreningslagens, föreningar, föreningsverksamhet, föreningsaktiviteter,
hyresriktlinjerherrgård, hyresrätter, herrgården, hyresrättsförening, hyresrelaterade
hyressamrådhyresmedlemmen, hyresmedlemmarna, horisontella, hyresinbetalningar, hyresändringar, hyresmedlemsenkäten, hyresmedlem, hyreskontrakt, hyressamråd – men ingen gick till meddelandet om årets hyressamråd
insatssysteminsatser, insidan, installerat, inget, ingått, Institutet, institutioner, Insatssparandet, insatser, insatsränta, insatsen, Incitis
stadgeändringstadsplanerades, stadsplanen, stadsdelen, stadsdelens, statssekreteraren, stadsdelarna, stads, stadsplaner, stadsplanetypen, stadgar, stadsdel, stadsnätet, stadskärna, stadsmiljö, stadsarkitekten, stadsdelsområdet, skadedjursbekämpning, skadedjur, stadsbyggnadsprofilen, stadgeändringar, stadgarna
stämmasedan, sådana, skadan, sidan, härstammar, sten, bestämmas, stanna
utvärderingutopier, utförda, utformades, utförd, utifrån, utformning, utformningen, utöver, utövar

Det finns ingen information om hur man kan söka. Det verkar inte gå att söka exakt, att trunkera eller att kombinera sökord. Det anges inte heller i vilka sidor och dokument på webbplatsen som sökning sker. Nyhetsartiklar och Vi i SKB verkar inte ingå.

Sökning genom sökmotorer

På alla sidor på hemsidan där jag kontrollerat kodningen står det i huvudet ””. Det betyder att inga sökmotorer – som Google – får indexera sidorna, och det innebär i sin tur att man inte kommer att kunna söka fram SKB:s sidor genom att googla eller söka genom någon annan sökmotor, som Bing och Yahoo.

Varför? Det kunde vara förståeligt om det gällde sidor som kräver inloggning, det vill säga sidor som ska visas enbart för medlemmar. Men varför ska inte ens de sidor som alla får läsa inte få indexeras av sökmotorer, så att fler kanske hittar till SKB?

Språkfel och tillkrånglat språk

Det finns en del språkfel på hemsidan, och språket är på flera ställen onödigt byråkratiskt. Det verkar inte som om någon med tillräcklig språklig kompetens har varit med i arbetet med hemsidan.

Det borde för övrigt vara dags att – generellt inom SKB – ändra sättet att skriva genitiv från ”SKBs” till ”SKB:s”, i enlighet med Svenska skrivregler, Myndigheternas skrivregler och många andra språkliga rekommendationer.

Språkfel

Bland felen finns att ”epost” behöver rättas till ”epost” och ”epost-lista” till ”e-postlista”. I inloggningsformuläret står det ”Ditt namn (obligatorisk)”, där det borde stå ”obligatoriskt”. I samma formulär står det ”Din epost” men borde stå ”Din epostadress” eller varför inte ”mejladress”, som är det moderna? I telefonnummer ska det vara streck mellan riktnummer och abonnentnummer. På sidan med översikt över hyresavier anges månadernas namn med stor bokstav, som på engelska. ”Alla rättigheter reserverade” i sidfoten är en dålig översättning av ”All rights reserved”.

Tillkrånglat språk

På sidan för en ledig lägenhet står det ”Intresseanmäl” där man ska klicka för att anmäla intresse. ”Anmäl intresse” vore naturligare. Och ännu värre är: ”Detta objekt har intresseanmälts av 50 personer. Din turordning skulle just nu ge dig plats 1.” Man skulle mycket enklare kunna skriva ”50 personer har anmält intresse. Du skulle få plats 1.”

Det står: ”Lediga lägenheter publiceras onsdagar från kl 08:00 till påföljande tisdag kl 12:00.” Nej, de ”publiceras” onsdag kl. 8 men ”är publicerade” (eller varför inte ”visas”) från kl. 8, och ”från” ska stå före ”onsdagar”. Enklare kan man skriva: ”Lediga lägenheter visas från onsdag kl. 8 till tisdag kl. 12.”

I texten”892 inloggningar och 108 intresseanmälningar är utförda idag.” på startsidan kan man helt enkelt ta bort ”är utförda”, så att det står ”892 inloggningar och 108 intresseanmälningar idag.”

Alternativet Sök ledigt

Presentationen av lediga lägenheter är klart förbättrad. Men det finns flera saker att undra över.

Man kan nu sortera på flera olika sätt. Men varför är sorteringen publiceringsordning standard? Vad är den bra för? Är inte sorteringen efter antal rum, som det var förut, bäst för de flesta?

Under Områden finns en lista som är helt i alfabetisk ordning efter namn. Man kan visserligen söka genom karta. Men vore det inte bra att försöka dela upp alternativen här efter norr och söder, innerstad och förort? För att söka ett visst namngivet område måste man ju först känna till det.

De tre alternativen för visning (med bild, utan bild respektive på karta) är bra. Men de borde vara mer framträdande, så att man ser dem bättre.

Vanliga boendeformer är småhus, flerbostadshus, bostadsrätt och hyresrätt. Men här på SKB:s hemsida kan man under Boendeform välja mellan balkong, hiss och uteplats! Tycker man att det är boendeform?

Under Typer kan man välja hur många rum man vill söka. Varför skriver man inte Antal rum då? Här borde man för övrigt kunna kryssa för flera alternativ, till exempel att man söker en två eller trea.

Varför har man valt ”RoK” i stället för ”rok”? Är inte ”rok” det vanliga? ”RoK” är för övrigt en förkortning för riddare och kommendör av Kungl.Maj:ts Orden, det vill säga innehavare av Serafimerorden.

Grafik

Ikonen för flikar i webbläsare (favicon.ico) var från början inte ändrad men har nu baserats på den nya logotypen. Men området utanför cirkeln borde vara genomskinligt, så att ikonen inte ser fyrkantig ut när bakgrunden ändras till annat än vitt (när annan flik är vald) – se bild. Ikon för smarttelefoner saknades först men har nu lagts till.

Om man står på startsidan och klickar på logotypen ser man att texten Varmt välkommen mot den gredelina bakgrunden ett kort ögonblick hoppar upp i vänstra hörnet för att sedan hoppa till rätt plats. Det ser märkligt ut och borde inte vara nödvändigt.

Några typografiska fel – kodfel

I sidfoten finns en styckebrytning i den vänstra spalten mitt i texten efter ”drygt” som ger ett fult och omotiverat avstånd till resten av meningen. Har den använts för att skjuta siffran ”84 000” till ny rad, så att de siffrorna ska hållas ihop? Känner man inte till koden   för fast mellanslag?

I sidfoten finns också ett synligt bindestreck efter ”hyresrätts”. Det hamnar mitt i ordet när sidan visas med mellanbredd, vilket är osnyggt. Här borde koden för osynligt bindestreck (­) ha använts.

Länkfel

Det finns diverse länkfel på hemsidan. De gäller bland annat PDF-filer. Hade det inte varit naturligt att kontrollera alla länkar på de nya sidorna innan hemsidan lades ut? De är faktisk inte så många. Men jag ser också att en del länkfel har rättats sedan jag upptäckte dem.

På sidan Felanmälan saknas den kod som länken Läs mer under Är ditt fel akut? går till, så man kommer ingenstans och får inget felmeddelande.

Länken på sidan om bredband till Comhem öppnas inte i ny flik, och ikonen för Qmarket är felaktig. De flesta länkar under SKB plus till externa sidor öppnas inte i ny flik när jag kontrollerade.

Tekniska fel

Det är fel med inte mindre än tre funktioner: den nya tjänst som skulle ge möjlighet till prenumeration på lediga lägenheter, att skapa nya annonser för byte av lägenhet samt presentation av intressen och erbjudanden. Arbete pågår, men det känns inte så förtroendeingivande att så många fel har uppstått.

Sammanfattningsvis behöver den nya hemsidan redan ses över och revideras.

Yrkande

Jag yrkar att föreningsstämman beslutar

att uppdra åt styrelsen att genomföra en översyn och revidering av den nya hemsidan avseende
– typografi (lättläshet)
– sökning internt och genom sökmotorer
– struktur och publicering av föreningsmaterial
– språk (enkelt, tydligt och korrekt)

Lars Lingvall
fullmäktig Segelbåten

 till motionen

”Styrelsens svar fråga 1”

Ett nytt verktyg som en hemsida, innebär alltid att åtgärder måste vidtas för att både korrigera och omarbeta olika detaljer även när den har lanserats. Detta omfattar också SKBs nya hemsida vilket medför att översyn och revidering har skett successivt allt sedan den publicerades i mitten av januari. Dessa åtgärder pågår alltjämt. Åtgärderna har omfattat struktur, typografi och språk. Till exempel har rena språkfel, grafik, funktionalitet och användarvänlighet setts över.

I arbetet med att ta fram den nya hemsidan har SKB bland annat utgått från önskemål och synpunkter via en enkät som genomfördes 2014 via gamla hemsidan. SKB har under framtagning av webben också stämt av med en referensgrupp bestående av både köande och boende medlemmar.

Innan lansering, fick externa konsulter med expertis inom webb och tillgänglighet, uppdraget att göra en kvalitetskontroll. Hemsidans responsiva lösning anpassades efter deras rekommendationer. Som ytterligare en kvalitetsåtgärd, kommer en liknande kontroll att göras på nytt.

Styrelsen anser därmed frågan besvarad.