Start Om SKB > Extrastämma 2016-06-20 reservation

Extrastämman 2016-06-20 – reservation

Extrastämman hade sammankallats för att behandla de 37 motioner som styrelsen inte hade tagit upp till behandling vid ordinarie stämma. Styrelsens förslag var dock att stämman skulle överlämna motionerna i klump till styrelsen – utan diskussion om de enskilda motionerna.

Förslaget bifölls. Kvarterets fullmäktig avlämnade följande reservation.

Reservation

”Jag reserverar mig mot beslutet att i klump överlämna de 37 motionerna till styrelsen eftersom det innebär en demokratiskt oacceptabel hantering av motionerna, i strid med lagen om ekonomiska föreningar och SKB:s stadgar samt i strid med lagstiftarens uttalanden om en levande medlemsdemokrati och vikten av medlemsinflytande i en ekonomisk förening. ”

Lars Lingvall




Juridiska referenser

Lagtext om rätten för en medlem att få ett ärende (en sakfråga) behandlad vid föreningsstämma

T.o.m. 2016-06-30 i 7 kap. 6 § lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar (föreningslagen, FL):

”En medlem har rätt att få ett ärende behandlat vid en förenings­stämma, om han begär det i den ordning och inom den tid som kan vara bestämd i stadgarna. Saknar stadgarna sådana bestämmelser, skall medlemmen skriftligen framställa sin begäran hos styrelsen i så god tid att ärendet kan tas upp i kallelsen till stämman.”

Fr.o.m. 2016-07-01 i 7 kap. 14 § lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar (föreningslagen, FL):

”En medlem har rätt att få ett ärende behandlat vid en förenings­stämma om han eller hon skriftligen begär det hos styrelsen i sådan tid att ärendet kan tas upp i kallelsen till stämman eller, om stadgarna innehåller bestämmelser om saken, om han eller hon begär det på det sätt och inom den tid som har bestämts i stadgarna.”

Stadgetext om att motion är en begäran om att få ett ärende behandlat vid ordinarie föreningsstämma, att motion ska behandlas av stämman och att styrelsen ska yttra sig

§ 26 i SKB:s stadgar (PDF):

”Medlem, som önskar få ärende upptaget till behandling vid ordinarie föreningsstämma, har att göra framställning därom (motion) till styrelsen senast före utgången av januari månad.

Motion skall behandlas av föreningsstämman efter yttrande av styrelsen.”

Uttalande i lagstiftningsprocessen om vad ”ärende” är

Utredningen SOU 2009:37 som föregick den moderniserade version av lagen om ekonomiska föreningar som trädde i kraft den 1 juli 2016 – se s. 261:

”Med ’ärende’ avses i denna paragraf … en för föreningen relevant fråga som kan bli föremål för beslut på stämman. Paragrafen ger alltså inte en medlem rätt att begära en allmän upplysning eller att göra ett allmänt uttalande.”

Uttalande i lagstiftningsprocessen om att styrelsen måste ta upp alla i tid inkomna ärenden på stämmans dagordning och att stämman måste behandla alla ärenden utom dem som står i uppenbar strid med föreningslagen eller stadgarna

Utredningen SOU 2009:37 som föregick den moderniserade version av lagen om ekonomiska föreningar som trädde i kraft den 1 juli 2016 – se s. 261:

”Har ett ärende anmälts i tid, är styrelsen skyldig att ta upp det på dagordningen för den kommande föreningsstämman och stämman är skyldig att ta upp ärendet till prövning. Så är fallet även om ärendet har tagits upp vid en tidigare stämma eller om det framstår som uteslutet att ett lämnat förslag skulle få erforderlig majoritet vid stämman. I doktrinen har dock uttalats att stämman kan vägra att behandla förslag, vars genomförande skulle stå i uppenbar strid med föreningslagen eller föreningens stadgar.3 Förevarande förslag bygger på samma uppfattning.”

3 Se bl.a. A. Mallmén, Lagen om ekonomiska föreningar, en kommentar, 3 uppl., s. 258.

Uttalande av lagstiftaren om levande medlemsdemokrati och medlems rätt att göra sin stämma hörd i en ekonomisk förening

Regeringens proposition 1986/87:7 (PDF, 19 MB) med förslag till ny lag om ekonomiska föreningar – se s. 135 (kommentar till 7 kap. 12 § femte stycket):

”Föreningsrörelsen bygger på en levande medlemsdemokrati, och det är därför angeläget att varje enskild medlem alltid kan göra sin stämma hörd.”

Uttalande av lagstiftaren om medlemsengagemang och medlemsinflytande i en ekonomisk förening

Betänkandet 1986/87:LU20 (PDF, 3 MB) från riksdagens lagutskott, bifallet av riksdagen – se s 5:

”Utmärkande för de ekonomiska föreningarna är att medlemmarna i större eller mindre utsträckning engagerar sig i föreningens olika angelägenheter och inte bara väljer förvaltande och kontrollerande organ samt träffar avgöranden på grundval av årsredovisningen.”