Start Motioner Förtydligande av att omyndiga inte kan motionera m.m.

Motion 12 år 2021 till SKB

 till styrelsens utlåtande

Förtydligande av att omyndiga inte kan motionera m.m.

Förslaget i korthet

SKB accepterade förra året motioner av ett omyndigt barn genom dess föräldrar. Men föräldrars rätt att agera för sitt barn gäller personliga angelägenheter, och sådana frågor får inte tas upp i motioner till SKB. Det bör därför förtydligas i stadgarna att omyndiga inte har motionsrätt.

I stadgarna sägs också att en förälder får rösta för sitt barn vid ett medlemsmöte. Men inga personliga angelägenheter som eventuellt skulle ge en förälder rätt att närvara för sitt barns räkning behandlas vid ett sådant möte. Bestämmelsen är därmed förvirrande och bör strykas.

Tre motioner år 2020 (17, 23 och 24) kom från ett omyndigt barn genom barnets föräldrar. Det reser frågor.

Det är ett barns vårdnadshavare – vanligen föräldrarna – som ska tillvarata barnets intressen, se till att barnet har det bra fysiskt och psykiskt, hantera boende, skola, sjukvård och annat. Men föräldrarnas möjlighet att agera för sitt barn är begränsad till personliga angelägenheter. Det anges i 6 kap. 11 § föräldrabalken:

”Vårdnadshavaren har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter.”

En motion till SKB får dock inte gälla personliga angelägenheter för någon, och de tre motionerna avsåg inte heller något personligt för det aktuella barnet. De borde ha avvisats.

För att det framöver ska vara tydligt vad som gäller bör det anges i stadgarna att omyndiga inte har motionsrätt.

För övrigt skulle varken det omyndiga barnet eller en förälder som inte är SKB medlem kunna tala för motionen vid stämman. Det belyser det orimliga i att föräldrar skulle ha rätt att avlämna motioner i ett omyndigt barns namn.

Det är förstås bra om någon vill engagera sig i SKB – men då måste man först bli medlem. Det är orimligt att föräldrar utnyttjar sitt omyndiga barns medlemskap för att avlämna motioner om vad föräldrarna själva tycker.

I § 19 i SKB:s stadgar finns dessutom en bestämmelse om att förälder får utöva rösträtt för sitt omyndiga barn vid medlemsmöte. Upplysning om rätt att företräda sina omyndiga barn finns också på medlemsbeviset för ett barn. Men inga frågor som behandlas vid köandes medlemsmöte gäller personliga angelägenheter för någon. Det finns därmed ingen grund för en förälder till ett omyndigt barn att närvara vid ett medlemsmöte.

Bestämmelsen är förvirrande och bör strykas, liksom upplysningen på medlemsbeviset.

Jag yrkar att föreningsstämman beslutar

att ge styrelsen i uppdrag att i nästa stadgeändringsförslag inkludera
dels ett tillägg som förtydligar att omyndiga inte har motionsrätt,
dels strykning av bestämmelsen om förälders rösträtt för barn vid medlemsmöte.

Lars Lngvall, fullmäktig Segelbåten

 till motionen

Styrelsens utlåtande över motion 12

Varken lagen (2003:93) om kooperativ hyresrätt eller lagen (2018:672) om ekonomiska föreningar innehåller några specifika regler om underårigas medlemskap eller föräldrars rätt att företräda barn i förhållande till föreningen. Det är därför föräldrabalkens regler som utgör ramen för föräldrarnas rätt i detta avseende.

Motionärens inställning, att ”föräldrars rätt att agera för sitt barn gäller personliga angelägenheter”, ger bilden av att föräldrars rätt att agera för sitt barn skulle vara begränsat till detta område. Bilden förstärks av att det enbart hänvisas till 6 kap. 11 § föräldrabalken som, precis som motionären säger, reglerar vad föräldrar får och är skyldiga att göra när det gäller barnets personliga angelägenheter. I den bestämmelsen sägs även att föräldrarna i takt med barnets stigande ålder och utveckling ska ta allt större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål.

Föräldrars rätt att bestämma i frågor som rör ett barn är inte begränsat på det sätt som motionären antyder. Ett barn kan även ha tillgångar. Barn, det vill säga personer som är under 18 år, är dock omyndiga och kan inte själva förvalta sina tillgångar. Det kan däremot deras förmyndare som också får företräda dem i angelägenheter som rör tillgångarna (12 kap. 1 § föräldrabalken). Förmyndaren ska ”omsorgsfullt fullgöra sina skyldigheter och alltid handla på det sätt som bäst gagnar den enskilde.” (12 kap. 3 § föräldrabalken). Förmyndare för ett barn är barnets föräldrar om dessa har gemensam vårdnad om barnet. Om endast den ena av barnets föräldrar är vårdnadshavare, är denne ensam förmyndare (10 kap. 2 § föräldrabalken).

Föräldrars förmyndarskap begränsas till dispositioner och situationer där så kallad överförmyndarkontroll eller särskild förvaltning inte behövs (13 kap. 2–7 §§ föräldrabalken). Överförmyndarkontroll och särskild förvaltning aktualiseras när barnets tillgångar överstiger åtta prisbasbelopp. Därutöver begränsas förmyndarens rätt att disponera över barnets tillgångar i vissa särskilda situationer vilka dock inte är relevanta för den fråga som tas upp i denna motion (13 kap. 10–12 §§ föräldrabalken).

Tvärtemot vad motionären anför har föräldrar långtgående möjligheter att företräda sitt barn. Den som är medlem i en kooperativ hyresrättsförening har en andel i föreningen. Denna andel är en ekonomisk tillgång. Det direkta värdet på en andel i SKB är lägre än åtta prisbasbelopp. Föräldrar till barn som är medlemmar i SKB ska förvalta denna tillgång på det sätt som framgår av föräldrabalken. Föräldrarna har även rätt att företräda barnet i frågor som har med andelen – och därmed medlemskapet – att göra.

Enligt styrelsens mening ligger det i varje förälders intresse att optimera sitt barns möjligheter att som vuxen få en bostad. Den höga andelen unga SKB-medlemmar tyder på att många föräldrar delar denna uppfattning. Motionären hänvisar till motioner som lämnats in till 2020 års föreningsstämma av föräldrar till ett barn som är medlem i SKB. De frågor som tas upp i de aktuella motionerna syftar till att öka möjligheterna för unga medlemmar att få en SKB-lägenhet. Enligt styrelsens uppfattning ligger föräldrarnas rätt att företräda sitt barn väl inom de ramar som framgår av föräldrabalken.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att avslå motionen.