Start Motioner > Schabloniserad hyressättning och smygande marknadsanpassning

Motion 67 till SKB år 2014

Schabloniserad hyressättning och smygande marknadsanpassning

I utlåtandet över motionerna 53 och 54 förra året påstod styrelsen att det inte finns grund för en successiv marknadsanpassning av hyrorna. Man motiverade det enbart genom en hänvisning till reglerna i stadgarna och hyresriktlinjerna om beräkning av hyrorna.

Problemet är att vi medlemmar inte kan se att hyressättningen sker i enlighet med dessa regler. Där anges faktorerna standard, läge, ålder och övriga förmåner som grund för hyressättningen – utöver storlek, som tillgodoses genom att hyran anges i kronor per kvadratmeter.

Olika hyreshöjningar för fastigheter i innerstad och ytterstad kan hänföras till faktorn läge. Men den differentieringen sker mycket grovt och schablonmässigt, trots att läget för samtliga lägenheter i innerstaden inte är lika bra – en del är till exempel mer bullerstörda – och att läget för samtliga fastigheter i ytterstaden inte heller är likvärdigt.

Faktorn ålder har använts bara för att ge nyproducerade lägenheter lägre eller ingen hyreshöjning.

Inget i de senaste årens motiveringar för hyreshöjningarna refererar till faktorn standard, som är en viktig faktor för en boende. Man vet inte ens om den har beaktats.

Däremot motiveras hyreshöjningarna utifrån befintlig hyra: fastigheter med låg hyra får högre hyreshöjning, och fastigheter med högre hyra får lägre hyreshöjning. För detta finns dock inget stöd i stadgar eller stämmobeslut. Hyresnivån är ingen egenskap hos en lägenhet eller fastighet.

Formuleringar som upprepas också i årets motivering för hyreshöjningarna är att man gjort ”en uppföljning av den totala hyresstrukturen” och ”en jämförelse av hyresnivåerna i respektive fastighet”. Det säger ingenting om hur bedömningarna har gjorts.

Det behövs betydligt mer konkreta motiveringar för hyreshöjningarna, relaterade till de faktorer som anges i stadgarna, så att det går att se att hyressättningen sker enligt de grunder som anges där och det blir möjligt att bedöma rimligheten i hyreshöjningarna.

I de motiveringar som getts ser man i stället två tydliga tendenser:

1. Öka hyran mest för fastigheter med lägst hyra – helt bortsett från om fastighetens ålder är hög och fastighetens standard är låg!

2. Öka hyran mest för fastigheter i innerstaden! Vad är det, om inte en smygande marknadsanpassning av hyrorna?

Det är lite avslöjande att styrelsen i sitt motionsutlåtande förra året använde uttrycket ”successiv marknadsanpassning”. Därmed har man pekat på att marknadsanpassning mycket väl kan ske successivt. Och det är precis vad som verkar ske inom SKB.

Om styrelsen inte avser att marknadsanpassa hyrorna borde detta styrkas genom att man presenterar en modell för fördelningen av hyror som klargör detta. En sådan modell kunde också innebära minskad schablonisering vid hyressättningen.

Som hyresutskottet skrev förra året: ”Det vore önskvärt med någon typ av fördelningsmodell som kunde tillämpas i samband med hyressamrådet” (utlåtandet över motion 54).

Vi yrkar därför att stämman beslutar

att ge styrelsen i uppdrag att i samråd med hyresutskottet utarbeta och presentera en modell för hyressättningen inom SKB och

att ge styrelsen i uppdrag att vid hyreshöjning redovisa konkreta grunder, relaterade till faktorerna standard, läge och ålder i stadgarna, för hur hyreshöjningen har fördelats på fastigheterna.

Kvartersrådet i Segelbåten genom
Kenneth Möller, sammankallande