Start Motioner > Motioner från kvartersråd

Motion 10 till SKB år 2010

 till styrelsens utlåtande

Motioner från kvartersråd

av Lars Lingvall, hyresmedlem i Segelbåten

Att kvartersråd kan avge motion till SKB framgår inte av stadgarna. Det bör därför läggas till.

Beslut om motion fattas med vanlig enkel majoritet, liksom övriga beslut. Vidimerat protokollsutdrag från det aktuella mötet eller kopia på det justerade protokollet från mötet bör krävas för att motionen ska anses komma från kvartersrådet. Detta är helt i överensstämmelse med föreningspraxis och behöver därför inte skrivas in i stadgarna.

Däremot kan det vara lämpligt att ange att kvartersrådet har möjlighet att utse en person att tala för motionen vid föreningsstämman, för den händelse att motionen inte har undertecknats av flera i kvartersrådet, som då har rätt att yttra sig när motionen behandlas vid föreningsstämman.

Jag yrkar att stämman beslutar

att som nytt andra stycke i § 26 i SKB:s stadgar lägga till:

”Kvartersråd kan med enkel majoritet fatta beslut om motion från kvartersrådet. Kvartersrådet har rätt att utse en SKB-medlem från kvarteret för att tala för motionen vid föreningsstämman.”

Styrelsens utlåtande över motion nr 10

Motionärens syfte är lovvärt – att klargöra hur medlemmarna i ett kvartersråd skall gå tillväga om dessa vill lämna in en motion. Motionären framför att möjligheten för ett kvartersråd att avge en motion inte framgår av stadgarna, varför en ändring i stadgarna bör göras. I motionen beskrivs hur en sådan förändring av stadgarna bör se ut.

Av stadgarnas § 15 framgår att kvartersråd endast är organ för samråd och information. Beslut i kvartersråden och vid medlemsmöte är bindande för föreningen endast vad gäller val av fullmäktig och suppleant. Vidare sägs i stadgarnas § 26 att det är medlemmar som kan lämna in motioner.

Men enligt § 14 kan till kvartersråden väljas både SKB-medlemmar och personer som själva inte är medlemmar i SKB men som sammanbor med medlem. Ett kvartersråd kan därför i teorin innehålla en majoritet icke-medlemmar. En situation skulle kunna uppstå, så att ett majoritetsbeslut om att lämna in en motion från ett kvartersråd fattas av icke-SKB-medlemmar. Därför, om ett kvartersråd vill lämna in en motion, bör det framgå att de som står bakom motionen också är medlemmar. Detta bör ske genom att de undertecknar motionen eller bifogar ett justerat protokoll som visar att de är medlemmar. En grupp medlemmar kan således tillsammans lämna in en motion.

Styrelsen föreslår föreningsstämman

att anse motionen besvarad.

Stämman

Föreningsstämman beslutade i samband med behandlingen av styrelsens stadgeförslag, i enlighet med styrelsens förslag,

att anse motionen besvarad.