Start Motioner > Förslagsrätt för motionär vid föreningsstämman

Motion 9 till SKB år 2010

 till styrelsens utlåtande

Förslagsrätt för motionär vid föreningsstämman

av Lars Lingvall, hyresmedlem i Segelbåten

Vid 2009 års stämma förekom viss förvirring, och en del fullmäktigeledamöter blev rätt snopna.

En motion om insatser vid flytt till mindre lägenhet behandlades. Motionären talade för motionen och fick en del stöd i debatten, medan styrelsens föredragande yrkade bifall till styrelsens förslag. Och så skulle det bli beslut.

Jag begärde då ordet och påpekade att ingen hade yrkat bifall till motionen och att det alltså bara fanns ett förslag. Detta verkade inte ordföranden ha noterat, och flera fullmäktige hade också intrycket att det fanns ett yrkande om bifall till motionen.

Efter mitt påpekande klubbade ordföranden att styrelsens förslag hade bifallits.

I liknande situationer vid tidigare stämmor har ordföranden gett möjlighet till en fullmäktig som velat göra detta att yrka bifall till motionen, så att den kunde tas upp till beslut. Men så skedde inte denna gång.

Att en motionär inte får yrka bifall till sin motion har jag själv och kvartersrådet i Segelbåten vid flera tillfällen föreslagit skulle ändras. Att det efter en debatt i en fråga inte blir någon prövning i sak känns snopet och uppmuntrar inte till engagemang i föreningen. Ett förslag bör prövas i sak och bifallas respektive avslås beroende på dess fördelar och nackdelar.

Händelsen vid förra stämman är en anledning att åter föreslå att motionär ska kunna framföra förslag vid behandlingen av sin motion.

Jag yrkar att stämman beslutar

att i tredje stycket i § 24 i SKB:s stadgar ändra ”rätt att yttra sig” till ”rätt att yttra sig och framföra förslag i anslutning till motionen”.

Styrelsens utlåtande över motion nr 9

Motionären föreslår i sin motion att motionär som inte är fullmäktig bör ha rätt att framföra yrkanden.

Denna fråga har varit uppe till behandling på tidigare föreningsstämmor, senast 2007 års ordinarie föreningsstämma. Föreningsstämman har dock vid samtliga tillfällen avslagit förslaget. Formellt sett är det föreningsstämman som beslutar och enskilda medlemmar i fullmäktige som kan framlägga förslag. Denna symmetriregel är ett av fundamenten inom den representativa demokratin. Nuvarande ordning bör därför behållas.

Styrelsen föreslår föreningsstämman

att avslå motionen.

Stämman

Föreningsstämman beslutade i samband med behandlingen av styrelsens stadgeförslag i enlighet med styrelsens förslag

att avslå motionen.