Start Motioner > Kulturhistoriska hänsyn vid underhåll och renovering

Motion 41 till SKB år 2007

 till styrelsens utlåtande

Kulturhistoriska hänsyn vid underhåll och renovering

I kvarteret Segelbåten har underhållsåtgärder vidtagits under 2006 för portarna mot gatan. Det har skett på förslag av kvartersrådet. Det hade uppstått sprickor, och delar av putsen hade ramlat bort. Vi hade sagt att arbetet inte var brådskande utan att det var viktigt att det utfördes väl, med tanke på fastighetens kulturhistoriska värde.

Åtgärderna kallades ”Bättring av fasader”, men det blev i stället – utan samråd med kvartersrådet – en rätt brysk totalrenovering.

Det gäller särskilt porten Inedalsgatan 14. Enligt uppgift från Stadsmuseet har portalen där utformats som en 1600-talsportal, med puts som ska efterlikna kalksten, vilket var vanligt på 20-talet, när fastigheten byggdes. Denna port har förändrats på bland annat följande sätt (se även bilder):

Fastigheten (Segelbåten 2 och Segelbåten 3) är grönmarkerad på den av kommunfullmäktige fastställda kartan över kulturhistoriskt intressanta byggnader i innerstaden. Det innebär att fastigheten ”är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt”.

År 1989 ville SKB ersätta det enkupiga takteglet med tvåkupiga betongpannor, men dåvarande stadsantikvarien avstyrkte och uttalade att fastigheten har ”ett större värde ur kulturhistorisk synpunkt varför PBL 3:12 är tillämplig”.

Redan i 3 kap. 10 § plan och bygglagen (PBL) sägs att ”ändringar av en byggnad skall utföras varsamt så att byggnadens karaktärsdrag beaktas och dess byggnadstekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden tas till vara”. Byggnader som är särskilt värdefulla – som Segelbåten – ”får inte förvanskas” enligt 12 § i samma kapitel och ska enligt 13 § ”underhållas så att deras särart bevaras”.

Byggnadsantikvarierna vid Stadsmuseet kan lämna råd inför renoveringar, även kostnadsfritt, men de verkar inte ha konsulterats. Det finns också möjlighet att söka bidrag för antikvariska överkostnader.

Den expert vid Stadsmuseet som fått se bilder av porten före och efter renoveringen har spontant karakteriserat renoveringen som ”brutal”.

Genom denna motion vill vi förhindra att andra fastigheter i SKB:s bestånd utsätts för förvanskning på samma sätt som Segelbåten. Vi hoppas dock självfallet att korrigerande åtgärder kan vidtas i efterhand för den aktuella fastigheten.

Vi yrkar att stämman beslutar

att ge styrelsen i uppdrag att redovisa gällande regler och rutiner för hur SKB tar kulturhistoriska hänsyn vid underhåll och renovering samt

att ge styrelsen i uppdrag att komplettera befintliga regler och rutiner – eller utforma nya sådana – för att säkerställa att SKB på ett föredömligt sätt tar kulturhistoriska hänsyn vid underhåll och renovering.

För kvartersrådet i Segelbåten
Lars Lingvall, fullmäktig


 


 

 till motionen

Styrelsens utlåtande

Motionärerna redovisar som underlag för sin motion erfarenheterna från ett reparationsarbete som utförts på portomfattningarna i kvarteret Segelbåten under 2006. Arbetena kommer att avslutas under 2007 i samråd med kvartersrådet på ett sådant sätt att kvarteret Segelbåten även fortsättningsvis kommer att uppfattas som en välunderhållen byggnad med tidstypiskt utseende.

När det gäller större ombyggnader och underhållsåtgärder som fasadrenoveringar, fönsterunderhåll, takomläggningar, balkongkompletteringar mm är dessa arbeten reglerade i plan- och bygglagen (PBL) samt bygglov- eller bygganmälningspliktiga. Detta innebär alltid en dialog med staden och dess kulturhistoriska rådgivare.

Vid mindre reparationsarbeten och åtgärder som inte regleras av PBL är ambitionen att reparationerna skall göras på ett sådant sätt att varje byggnad är ett bra exempel på en tidstypisk välunderhållen del av Stockholm stad. Även vid sådana mindre reparationer anlitas extern expertis där så bedöms erforderligt. Ibland måste även andra hänsyn tas såsom tillgänglighet, arbetsmiljö, förändrad verksamhet, modern standard mm som kan strida mot bevarande hänsyn. Även de ekonomiska aspekterna måste vägas in i samband med dessa reparations- och förändringsarbeten.

Styrelsen anser att det är viktigt att SKBs fastigheter vårdas på ett sätt som gör att kulturhistoriska värden tas till vara. Erfarenhet och engagemang för detta finns också i organisationen. I det fall ytterligare kunskap behöver inhämtas får detta göras i samråd med utomstående expertis i varje enskilt fall.

Styrelsen föreslår föreningsstämman

att anse motionen besvarad med vad som här har redovisats.

Föreningsstämman

Vid stämman yrkande kvarterets fullmäktig, Lars Lingvall, att stämman skulle besluta

att ge styrelsen i uppdrag att utforma regler och rutiner för att säkerställa att SKB på ett föredömligt sätt tar kulturhistoriska hänsyn vid underhåll och renovering.

Efter debatt med inlägg av SKB:s VD beslutade stämman

att bifalla det yrkandet.