Start Blandat > Möte norra distriktet januari 2015

Möte för norra distriktet 29 januari 2015


Rapporten som
Worddokument

17.30   Vi bjöds på mat: kall, skivad kyckling med sallad och bröd.

18.08   Föreningssekreteraren Malin Senneby inledde, och sedan fick alla deltagare, ca 45, säga sina namn.

18.14   SKB:s nya VD Eva Nordström presenterade sig och berättade bland annat följande. Hon har arbetat 17 år på HSB, förut KFO och Husman Hagberg. SKB har otroligt fina fastigheter, är extremt välskött som företag/orga­nisa­tion, är bra ekonomiskt och process­mässigt, med bra intern kontroll, bra extern kontroll, har nöjda medlemmar, har jättehöga värden i Customer Score Card, har mycket trevliga, glada, positiva medarbetare. Det är en ynnest att vara VD i ett stort företag. Hon hade träffat någon bank som sagt: "SKB är vår Zorntavla på väggen". Soliditeten är 41 %, jättehögt i fastighets­sektorn, SKB är lågt belånad och har mycket egna pengar. Resultatet på 50–60 miljoner per år innebär att SKB har råd att underhålla och bygga nytt. Men att SKB har flera fastig­heter och samma vinst per år innebär att det blir mindre till varje fastighet om man fortsätter på det sättet, och därför måste man göra hyres­höjningar. De har varit 15 % de senaste tio åren, jämfört med 30 % i allmän­nyttan. Men om räntan ökar 1 % försämras resultatet med 26 miljoner. Det finns ett stämmobeslut om att utvärdera hyres­rikt­linjerna efter fem år, och den utvärde­ringen kommer att påbörjas. Man arbetar för en samsyn kring framtida hyres­sättning och vad SKB behöver göra framåt. Styrelsen har nyligen beslutat att vara med i en mark­anvis­nings­tävling som gäller 90 lägen­heter i porslins­kvarteren i Gustavsberg på Värmdö.

Rolf Arbin från Kampementsbacken frågade om de fortsatta hyres­höj­ningarna och SKB:s höga insatser.

Eva hänvisade till att insatserna regleras i SKB:s stadgar och att hyres­höj­ningarna måste bli ännu höge om man inte tar ut de insatserna.

Rolf menade att SKB kanske skulle rätta mun efter matsäcken och bygga lite mindre – SKB kan ändå inte bygga bort kön.

Eva sade att man försöker hålla nere kostna­derna och påpekade att det finns de som vill flytta in i nyproduktionen. Som exempel nämnde hon att det finns 2 500 intresse­anmäl­ningar till Muddus (i Norra Djurgårds­staden), att man nu har hyrt ut hälften och kommit ned till 1993 i kötid. Hon erkände att inte alla medlemmar kan efterfråga lägen­heterna här men frågade: Varför skulle vi inte bygga när medlemmarna vill ha lägenheter?

Rolf sade att kötiden ska vara avgörande men att ekonomin nu håller på att bli avgörande och påpekade att SKB:s förra ordförande kunnat få bostad med bara två års kötid – nya lägenheter som gamla medlemmar inte kan efterfråga.

Eva sade att styrelsen har en kontinuerlig diskussion om detta.

Några andra inlägg gjordes också.

18.41   Malin informerade om de ordinarie medlemsmötena, hur det fungerar, vad som behöver göras. Det är 55 möten mellan den 13 april och den 6 maj, och en representant för styrelsen kommer att vara med på de allra flesta möten. För Segelbåten äger mötet rum torsdagen den 23 april.

18.59   Katarina Lindvall, kommunikations­direktör, berättade om arbetet med SKB:s nya logotyp, nya grafiska profil och nya hemsida. Logotypen visades för styrelsen för två dagar sedan. Profilen berör olika aspekter: logotypen, typografi med nya typsnitt för rubriker och brödtext och en helt ny, fantastisk färgskala, grafiska element, tonalitet (sättet man uttrycker sig på), foto, färgskala och illustra­tioner. Hemsidan kommer att vara "responsiv", det vill säga anpassa sig automatiskt efter om man använder vanlig dator, surfplatta eller smarttelefon. Den kommer också att få bättre prestanda och sökfunktion.

Bytet till ny logotyp kommer att ske successivt, men logotyperna på fastigheterna kommer inte att bytas, utan där behålls det historiska. Tidningen Vi i SKB kommer att göras om, även med tanke på att den också ska finnas på webben, och formatet blir mindre än A4. Man kan mejla synpunkter till henne på katarina.lindvall@skb.org.

19.17   Magnus Mörner, distriktschef, berättade om organisa­tions­förändringar på förvalt­nings­avdel­ningen, där sex bostads­service­områden kommer att bli sju. Rekryteringen av personal pågår, även på grund av pensions­avgångar. En ny tjänst som trädgårds­arbetare har inrättats.

19.26   Paus för kaffe.

19.46   Clas Göthman, förvaltningschef, berättade om enkäten AktivBo till hyresmedlemmar, som skickats till ungefär en tredjedel av alla hushåll. Resultatet ska vara ett underlag för att arbeta med förbättringar. Varje förvaltare kommer att åka ut till respektive kvarter och berätta om enkät­resultatet just för det aktuella kvarteret. En enkät hade också skickats ut till närmare 30 000 köande medlemmar.

Rolf efterlyste en enkät efter stambytet i Kampementsbacken för att ta vara på erfarenheter därifrån, och Clas sade att han var nästan säker på att en sådan skulle göras.

20.06   Nina Rung och Peter Svensson från Huskurage berättade. Det är ett initiativ för att sprida information om våld i nära relationer och hur grannar kan och ska agera vid misstanke om våld – det handlar om civilkurage. De har arbetat fram en policy i tre punkter. I en fastighet kan man till exempel komma överens om att det är okej att som granne ingripa, till exempel knacka på och fråga hur det är, om man uppfattar något misstänkt. Det går att läsa mer på adressen huskurage.se, där det också finns länkar till radioinslag och inlägg i medier. En handupp­räckning vid mötet visade att det fanns stort intresse.

20.49   Malin berättade om projektet för att fira att SKB fyller 100 år, som pågått i flera år och har en budget på 5 miljoner. Det blir en blädder­vänlig jubileumsbok i större format, en jubileums­middag, ett öppet hus – "födelsedags­fest" den 21 juni 2016, aktiviteter för barn och ungdomar, aktiviteter i kvarteren, som får 2 500 kronor plus 20 kronor per lägenhet och får bestämma själva, andra aktiviteter, som utställning, arkitektur­guidning, streamers, flaggor, ett "hundraårskit" med banderoller, ballonger och en quiz.

Man får gärna skicka idéer till malin.senneby@skb.org.

20.59   var mötet slut.

Lars Lingvall