Start Huset Underhåll > Önskemål om underhåll 2024

Önskemål om underhåll 2024

Kvartersrådet har skickat in följande önskemål om åtgärder – så kallat äskande – till SKB inför budgetarbetet för 2024.

Dokumentet finns också som PDF-fil

.

Till SKB

Äskande från kvarteret Segelbåten för år 2024

Vi önskar att följande åtgärder vidtas i kvarteret.

Målning av utsidan av lägenhetsfönstren.

Framförallt nederdelen av många lägenhets­fönster är dåliga, färgen har släpp och ”naket” trä förekommer.

Annan belysning på uteplatsen.

Belysningen bör anpassa bättre till karaktären på vår 1920‑talsfastighet än den nuvarande som sattes upp utan samråd med kvarters­rådet.

Golvbrunn i kvarterslokalens förråd.

Eventuellt inströmmande vatten bör tas om hand genom en golvbrunn i förrådet, i stället för att det ska ligga trasor i ett hörn som förhopp­ningsvis kan ta upp vattnet och som därefter behöver tas om hand manuellt och ersättas med andra.

Golvbrunn innanför dörren vid källartrappen.

Eventuellt inströmmande vatten vid dörren till källaren bör tas om hand genom en golvbrunn. En sådan golvbrunn har också funnits tidigare.

Dörröppnare till de stora portalerna 12 och 16.

Det är problem särskilt med 16, där dörren ibland inte går igen ordentligt och ibland går igen alltför snabbt och kraftigt med störande ljud.

Två större anslagstavlor i varje portuppgång.

Den ena tavlan skulle vara för permanenta anslag (boende, kvartersråd, städning, ventilation- certifikat med mera) och den andra för aktuella, tidsbegrän­sade anslag, så att dessa uppmärk­sammas bättre. De skulle ersätta flera små tavlor med en bland­ning av permanenta och tidsbegrän­sade anslag.

Reparation och målning av källarfönstren.

Dessa är i behov av underhåll och målning

Förbättrad ventilation i trapphusen.

På grund av dålig ventilation öppnas de utåtgående fönstren eller tas bort helt sommartid av hyresgäster, och då utsätts de för regn när de inte stängs i tid. Alterna­tivt behövs en anordning som begränsar hur mycket fönstren kan öppnas och som gör det möjligt att öppna dem säkert, så att de kan öppnas även när det är blåsigt.

Informationsplakett om vår 100-åriga fastighet.

Detta är en föga kostnads­krävande åtgärd för att hedra ett av SKB:s äldre fastigheter. Plaketten skulle kunna ha uppgifter om arkitekt, byggstil och byggare och andra arkitekto­niska och histo­riska uppgifter. Lämplig plats kan vara någon av de två sten­stolparna nära stora ingången Inedals­gatan 12. Liknande plaketter finns på Inedals­gatan 6 respektive 8.

Ommålning av de vita partierna runt portarna mot gården.

De är nedsmutsade och för närvarande målade i tydligt olika kulör. En sådan ommålning vore bra som komplettering till ommål­ningen av portarna 2022, så att det blir en snyggare helhet.

Korrigering av övermålning av klotter i felaktig kulör.

Klotter nedanför gatuskylten på fasaden mot Grubbens Gata har målats över i felaktig kulör. Det ger intryck av en dåligt under­hållen fastig­het. Även annan målning på denna fasad skulle kunna åtgärdas samtidigt.

    

Renovering av nedre delen av fasaden mot Inedalsgatan.

Det handlar om den samman­­hängande delen under ”listen” på fastigheten, så att hela den delen får samma kulör och så att färgen som användes 2007 (av felaktig typ och med avvikande kulör) ersätts. Arbetet bör utföras i enlighet med SKB:s beslutade ”Rutiner för att säker­ställa och tillvarata kultur­­historiska värden i SKBs fastighets­bestånd”.

Bättringar av övermålningar med felaktig kulör.

På diverse ställen på fasaden mot gården finns bättrings­målningar i felaktig kulör. Eventuellt behöver hela nedre delen av fasaden målas om för att eliminera färg­skiftningar.

Ommålning av fasadsockeln mot innergården.

Sockeln har blivit ytterligare nedsmutsad sedan vi först note­rade att den behövde målas om. Ett större, samman­hållet parti har avvikande grå färg, och det finns mindre, fläck­liknande ytor på fem sex olika ställen.

Närvarostyrd belysning i trapphusen.

Detta är motiverat inte minst av att det numera är angeläget att spara på el.

Jordade eluttag i samtliga rum.

Det är numera mer eller mindre ett krav att olika slags apparater ska anslutas till jordade eluttag, men för närvarande har vi sådana bara i köket.

Jordfelsbrytare i samtliga lägenheter.

För att öka elsäkerheten i lägen­heterna.