Start Huset Underhåll > Önskemål om underhåll 2019

Önskemål om underhåll 2019

Kvartersrådet har skickat in följande önskemål om åtgärder – så kallat äskande – till SKB inför budgetarbetet för 2019.

Äskande om åtgärder i kvarteret Segelbåten för 2019

1. Ordentligt staket mellan gården och skolan i stället för nuvarande Gunnebostängsel.

Detta är en prioriterad säkerhetsfråga. Staketet har upprepade gånger klippts sönder, med påföljande intrång, inbrott, förstörelse i grovsoprummet och allmän osäkerhet om vilka som kommer in på gården.

Vi har som ett förslag pekat på en stakettyp som används av Trafikverket, men det kan naturligtvis finnas andra typer av staket som innebär högre säkerhet än det befintliga. Allra helst skulle vi förstås vilja ha ett staket av äldre typ motsvarande det som finns vid Grubbens Gata.

2. Undersökning inför renovering av fasaden mot Inedalsgatan.

Vi har tidigare anmärkt på att fasaden är skadad på vissa ställen, till exempel i hörnet Grubbens Gata efter borttaget klotter, och målad med avvikande färg på vissa ställen och att det skulle behöva åtgärdas. Men det finns ett större problem.

Under arbetet med portarna och fasaden 2006–2007 skedde ommålning runt portarna. Då användes inte färg av lämplig typ som ersättning för den genomfärgade puts som användes ursprungligen. Det uppgavs av SKB:s dåvarande tekniska chef Bo Andersson vid ett kvartersrådsmöte den 20 februari 2008. Dessutom gjordes inte tillräckliga ansträngningar för att erhålla samma nyans på de begränsade delar runt respektive port som målades om, utan resultatet blev avvikande färgnyanser runt de olika portarna.

Vår bedömning är att det inte räcker med att ersätta ommålningen från 2008 runt respektive port med ny ommålning där. För att fasaden ska få ett mer enhetligt utseende torde det krävas att hela fasaden – eller åtminstone delen som avser bottenvåningen, nedanför den horisontella "frisen" – renoveras. Det arbetet bör planeras noga och utföras i enlighet med SKB:s Rutiner för att säkerställa och tillvarata kulturhistoriska värden i SKBs fastighetsbestånd (PDF).

Först behövs en undersökning av vad som behöver göras och hur det bör göras.

Detta renoveringsarbete har redan dröjt i flera år. Det skulle passa bra om renoveringen kunde vara färdig när kvarteret Segelbåten relativt snart firar 100 år. (Det skulle också passa bra med nya möbler och matta till kvarterslokalen till dess.)

3. Spiskåpor till kök.

SKB har meddelat att en undersökning av de praktiska förutsättningarna för installation av spiskåpor kommer att ske under året. Vi vill försäkra oss om att arbetet också resulterar i installation av spiskåpor i lägenheterna.

4. Ljuddämpning i pingislokalen

Sedan SKB och kvartersrådet har bekostat ett nytt pingisbord och det blivit uppskattat av hyresgästerna vore det bra om ljudmiljön i rummet kunde förbättras genom ljuddämpande anordningar, dels i taket, dels på två av väggarna.

5. Fönsterväggen, fönsternischerna och fönstren i kvarterslokalen

Väggen med fönstren samt nischerna behöver fräschas upp med ommålning och dessförinnan viss spackling eller motsvarande åtgärder för att få mer släta ytor som är lättare att hålla rena. Dessutom behöver fönstren ses över, eftersom de är svåra öppna och stänga ordentligt.

6. Jordade uttag i lägenheterna

Ett starkt önskemål är jordade uttag i de rum där det saknas, det vill säga alla rum utom köket. Vi är medvetna om att SKB har sagt att man vill installera jordade uttag först i samband med stamrenovering, men det är viktigt för oss att påminna om denna fråga och hålla den levande.

För kvartersrådet i Segelbåten
Lars Lingvall