Start > Om SKB > Skrivelse om extra stämma

Skrivelse om extra stämma

Vid ordinarie föreningsstämma den 27 maj 2016 överlämnades en skrivelse med begäran om extra föreningsstämma för att behandla de 37 motioner som styrelsen inte tagit upp för behandling på ordinarie stämma. Styrelsens bortgallring av motioner stämmer inte med vad som anges i lagen om ekonomiska föreningar och § 26 i SKB:s egna stadgar.

Begäran framställdes i enlighet med dåvarande 7 kap. 5 § (motsvarande nuvarande 6 kap. 12 §) lagen om ekonomiska föreningar, som anger att extra stämma ska hållas om minst en tiondel av samtliga röstberättigade begär det. Eftersom SKB enligt årsredovisningen har 117 fullmäktige (och vid stämman uppgavs ha 119 fullmäktige) krävs 12 underskrifter. Skrivelsen var undertecknad av 15 ordinarie fullmäktige, en suppleant som fyllnadsvalts efter en ordinarie samt en vid stämman tjänstgörande suppleant.

Skrivelsen lyder i sin helhet:

Begäran om extra föreningsstämma

SKB:s styrelse har i år gallrat bort vissa motioner och tar inte upp dem för behandling på ordinarie föreningsstämma. Man avvisar 37 motioner av 57.

Styrelsens motiveringar för detta är allmänt hållna och helt otillräckliga för denna radikala ändring.

Vi kan inte se att det finns något stöd för styrelsens agerande i SKB:s stadgar. Där står det tvärtom: ”Motion skall behandlas av föreningsstämman efter yttrande av styrelsen.

I 7 kap 6 § [motsvarande nuvarande 6 kap. 15 § med ändrad lydelse] lagen (1987:667) om eko­no­miska före­ningar står det också: ”En medlem har rätt att få ett ärende behandlat vid en föreningsstämma, om han begär det i den ordning och inom den tid som kan vara bestämd i stadgarna.” Att 7 kap. lagen om ekonomiska föreningar gäller för kooperativa hyresrättsföreningar framgår av 2 kap. 17 § lagen (2002:93) om kooperativ hyresrätt.

Så sent som år 2014 sade också styrelsen i sitt utlåtande över motion 30: ”Att avvisa motioner är inte möjligt. Motion skall enligt § 26 behandlas på föreningsstämma.

Att styrelsen nu avvisar ca 65 procent av motionerna innebär i praktiken att styrelsen har tagit sig rätten att avslå dem. Flera av dessa motioner gäller uppdrag till styrelsen, som bara stämman har rätt att besluta om.

Styrelsens hantering av motioner i år innebär en oacceptabel inskränkning av medlemsdemokratin.

Samtliga inkomna motioner ska behandlas av stämman. För att det ska bli så i år behöver de 37 motioner som styrelsen har avvisat behandlas vid en extra föreningsstämma.

Enligt 7 kap. 5 § lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar [motsvarande nuvarande 6 kap. 12 § lagen (2018:672) om ekonomiska föreningar] ska extra föreningsstämma hållas om minst en tiondel av samtliga röstberättigade begär det för ett visst ändamål.

Mot denna bakgrund och med hänvisning till nyssnämnda paragraf begär undertecknade fullmäktige

att extra föreningsstämma ska hållas för att behandla de 37 motioner som styrelsen inte tagit upp för behandling vid ordinarie föreningsstämma.

Stockholm den 26 maj 2016

(Underskrifter)