Motioner 2020 och 2021

Denna text finns också som PDF.

Inriktningsbeslut om stadgar och motioner från 2020 och 2021

Styrelsens förslag till s.k. inriktningsbeslut om stadgarna – ett principbeslut om vad kommande stadge­ändring ska innehålla – samt motionerna från 2020 och 2021, som blivit uppskjutna på grund av corona, behandlas vid en extra föreningsstämma den 20 november. Har följer en sammanfattning av de 72 motionerna, uppde­lade i olika ämnes­grupper. Om styrelsen föreslår bifall eller avslag anges det. Annars föreslår styrelsen att motionen anses besvarad.


Läs vidare under följande rubriker (klicka):

Inriktningsbeslutet om stadgar

Flera motioner gäller styrelsens förslag till inriktnings­beslut om stadgarna. Det är ett ganska oklart formu­lerat förslag i fem punkter, och fullmäktige från olika kvarter har uttalat kritik mot förslagen. Från Segel­båten har vi avlämnat både skrivelse och motion.

Egentligen spelar det liten eller ingen roll vad stäm­man beslutar om förslaget. Stämman är det högsta beslutande organet och kan nästa gång besluta det­samma eller något helt annat, om det är full­mäktiges uppfattning. Det går inte att binda upp en stämma.

(Styrelsens förslag från april 2020 inte samma som det som publicerades i december 2019 och som alla motio­nerade om år 2020. Därmed bröt styrel­sen mot stäm­mo­beslu­tet att förslaget skulle vara till­gängligt så att man kunde skriva motioner om det. Styrelsens två förslag, själva yrkandena, återges sist.)

Förslaget till inriktningsbeslut gäller medlemsinsats, bosparande, emissionsinsats och upplåtelseinsats, digitala nomineringar och val samt ”tillämpningsregler vid uthyrning”.

I motion 2020:1 från Segelbåten (kvartersrådet och några boende) föreslås avslag på förslaget om inrikt­ningsbeslut. Det yrkandet upp­repas i motion 2021:1 från Segelbåtens fullmäktig, där det också föreslås att styrelsen vid större stadge­ändring ska lägga fram ett konkret förslag i så god tid att medlemmarna kan mo­tio­nera om det. Även i motion 2021:2 föreslås avslag på förslaget om inrikt­nings­beslut, och där föreslås också att styrelsen ska komma med tydliga stadgeänd­ringsförslag som stäm­man kan rösta på, ett efter ett.

I flera motioner (2020:4–6) föreslås avslag på förslaget om digitala nomineringar och val. I den sista motio­nen föreslås också avslag på förslaget om tillämp­nings­regler vid uthyrning. Vid flera möten med fullmäktigeledamöter har kritik riktats mot digitala val.

I motionerna 2020:2–3 föreslås avslag på förslaget om höjning av medlemsinsats från 20 000 till 30 000 kr.

I motion 2020:8 och 2021:3 föreslås att ett enhetligt belopp för upplåtelseinsatserna inte ska införas. Stark kritik – och många frågor – har framförts om detta.

Styrelsen föreslår avslag på samtliga motioner ovan.

I motion 2020:1 föreslås också att kallelse till extra förenings­stämma där stadgeändring behandlas ska skickas ut senast fyra veckor före stämman, och i motion 2020:34 från Mälarpirater föreslås att § 22 i stadgarna ska ändras så att kallelse ska ske senast fyra veckor före såväl ordinarie som extra stämma.

Styrelsen föreslår avslag på motion 2020:1 men inkon­sekvent att motion 2020:34 ska anses besvarad.

Ett par motioner gäller uthyrningen, mot bakgrund av att utredningen om stadgeändringar föreslår inskränk­ningar för samtliga medlemmar eftersom vissa med­lem­mar sägs bete sig klandervärt.

I motion 2020:20 från Segelbåten (kvartersrådet och några boende) föreslås att styrelsen ska få i uppdrag att ”utreda medlemmars agerande vid uthyr­ning i syfte att hitta åtgärder som riktas enbart mot dem som agerar diskutabelt i stället för att införa åtgärder som innebär inskränkningar för samtliga med­lemmar” samt se till att informationen på hem­sidan om uthyr­ning förtydligas, och i motion 2020:19 från Mälarpira­ter föreslås avslag på begränsningar av rätten att göra intresseanmäl­ningar och att styrelsen ska förbättra information och regler vid intresseanmälan och kon­trakt­skriv­ande.

Styrelsen föreslår avslag på några av förslagen.

Övriga frågor om lag och stadgar  

I motion 2021:16 föreslås att SKB ska arbeta för att lagstiftningen ändras så att det inte går att byta in sig i SKB utan att först ha köat ett antal år. // Styrelsen föreslår bifall.

I motion 2021:12 från Segelbåtens fullmäktig föreslås att nästa förslag till stadgeändring ska innehålla ett tillägg som förtyd­ligar att omyndiga inte har motions­rätt och att bestämmelsen om förälders rösträtt för barn vid medlemsmöte ska strykas. // Sty­relsen argu­menterar ordrikt för att föräldrars ansvar är omfatt­ande och föreslår avslag. Men saken är ganska enkel: Enligt lagen om ekonomiska föreningar ”utövar medlemmarna sin rätt att besluta i före­ning­ens ange­lägenheter” vid stämman. Det går inte att motionera om privata angelägenheter, som att få bättre spis i sin lägenhet. Inte heller vid medlems­möten beslutas det om privata angelägenheter. Men det är bara ett barns privata angelägenheter som föräldrar har rätt och skyl­dighet att ta till vara. Motio­nerna 17, 23 och 24 år 2020 borde ha avvisats.

I motion 2021:6 föreslås att medlemskap ska kunna överföras från förälder till barn. // Styrelsen föreslår avslag.

I motion 2021:15 föreslås att mandattiden för en fullmäktigeledamot ska vara högst tio år och att SKB ska tillsätta en ”demokratigrupp” som gör en bred översyn av kvartersråden, fullmäktige och andra förtroende­uppdrag i SKB. // Styrelsen föreslår avslag.

I motion 2020:7 föreslås ett antal stadge­ändringar, som styrelsen föreslår avslag på. Även medlems­kon­tot och kostnad för extrastäm­ma tas upp.

I motion 2020:36 föreslås ändrad ordning för val av fullmäktige för boende (slutna sedlar och annat). // Sty­relsen föreslår avslag.

I motion 2021:9 föreslås att stadgarna ändras för att säkerställa balans mellan alla medlemmar och garan­tera representation för köande och att de ändras så att det blir balans mellan boende och köande i valbe­red­ningen, med två boende och två köande som ordinarie respektive som suppleanter.

I motion 2021:8 föreslås att begreppet ”bomedlem” ska definieras i stadgarna. // Styrelsen föreslår bifall.

Verksamhet utanför Stockholms län  

Att Stockholms Kooperativa Bostadsförening har börjat bygga utanför Stockholms län – i Uppsala – ifrågasätts i flera motioner.

I motion 2020:12 från Segelbåten (kvartersrådet och boende) framförs två förslag: 1. att som geo­grafisk policy för SKB ange att mark och fastig­heter som föreningen hanterar ska ligga inom Stock­holms län med fokus på centralare delar av länet, 2. att ge styrelsen i uppdrag att avveckla verksam­heten i Upp­sala inklusive att sälja den fastighet som är under uppförande. I motion 2021:4 från Segelbåtens full­mäktig upprepas yrkandena (fast med ”den fastighet som är under uppförande” ersatt av ”fastigheten där”).

I motion 2020:9 från Mälarpirater föreslås att § 2 i stadgarna kom­plet­teras med ”inom Stockholms län”, så att det står: ”Föreningen har till ändamål att inom Stockholms län främja medlemmarnas ekono­miska intressen …”, och i motion 2021:4 från Segel­båtens fullmäktig framförs ett liknande förslag: ”att ge sty­relsen i uppdrag att i nästa stadgeändrings­förslag inkludera ett tillägg om att SKB:s verksamhets­område är Stockholms län”. I motion 2020:11 föreslås att SKB ”avvecklar sitt enga­ge­mang i Uppsala och koncen­trerar sitt byggande till Storstock­holm”, och i motion 2020:10 föreslås att fastigheten i Uppsala snarast säljs.

Styrelsen föreslår avslag på alla dessa motioner.

Byggande och fastighetsförvaltning  

Riktlinjer för nyproduktion tas upp i flera motioner. I motion 2020:42 före­slås inriktningen ”att SKB ska pressa bygg­kostnaderna och bygga för sådana som bostads­före­ningen en gång startades för – ge männi­skor med normala eller lägre inkomster tillgång till goda, inte luxuösa, bostäder”. I motion 2020:41 före­slås att medlemmar­nas möjligheter att påverka bo­stadsbygg­ande i plane­ringsstadiet ska till­varatas bättre, att SKB ska planera för ett ”funktionellt bo­ende där ’öppen lösning’ inte alltid överensstämmer med praktiskt boende och av­skiljbarhet” och att SKB ska bygga trappor som funge­rar i vardag och vid ut­rymning. I motion 2021:18 föreslås att SKB ska ”skapa trivsamma kvarter i en mänsklig skala, dvs lägre hus med större variation i fasaderna”. I motion 2020:39 före­slås fler ettor och yt­effektivare lägen­heter. I mo­tion 2021:19 föreslås att SKB förbereder för att bygga alla framtida hus i trä. I motion 2020:38 föreslås att SKB ska installera solceller ”på de flesta av SKB:s fas­tig­heter”, och i motion 2021:21 föreslås solpaneler för Jenny Linds Gata och alla andra tak där det lämpar sig.

I motion 2020:37 föreslås som miljömål att SKB ska vara koldioxidfritt senast år 2030 och uppfylla Parisavtalets mål med inriktning på 1,5 grader.

I motion 2021:20 föreslås 1. en strategi för att fram till 2026 förse parkeringsplatserna med laddboxar för elbilar, 2. att SKB ska ligga före, 3. särskild kö för p‑platser med laddboxar och 4. referensgrupp som följer och driver frågan. // Styrelsen föreslår avslag på tredje och fjärde förslaget.

I motion 2020:48 föreslås att styrelsen ska verka för att göra SKB:s fastighetsbestånd än mer äldrevänligt och tillgängligt.

I motion 2021:23 föreslås att SKB ska skapa övernatt­ningsrum vid nyproduktion och om möjligt anpassa befintliga kvarterslokaler för övernattning och tillfällig evakuering. // Styrelsen föreslår avslag.

I motion 2020:43 önskas treglasfönster i vissa fastig­heter i Björkhagen. // Styrelsen föreslår avslag.

I motion 2020:45 önskas tillstånd till renovering till modernare standard. // Styrelsen föreslår avslag.

I motion 2020:23 föreslås en förstudie om ungdoms­bostäder, och i motion 2020:24 föreslås en förstudie om kömedlemsbostäder. // Styrelsen föreslår avslag.

I motion 2020:17 föreslås en förstudie om investe­ringsstöd för nybyggnation.

(De tre motionerna ovan är från en 1½-åring genom barnets för­äldrar, vilket tas upp i motion 2021:12.)

Hyressättning med mera  

Hyressättningen tas upp i motion 2020:16 av Birgitta Carlerhag i Täppan. Förslagen är att 1. klargöra sam­bandet mellan upp­låtelseinsats och hyra, redogöra för hur nyproduk­tio­nen ska kunna bära sina egna kost­nader och belysa konsekvenserna av hyresrabatter i nyproduktionen, 2. utarbeta förslag till revidering av modellen för för­delning av hyreshöjningar så att modellen står i över­ens­stämmelse med stadgarna, 3. redo­visa poäng­talen från 2015 och framåt för samt­liga fastig­heter för de fyra parametrarna i modellen för fördel­ning av hyres­höjningar.

Styrelsen föreslår avslag på förslag 2 och 3.

Modellen för hyreshöjningar, från år 2014, var tänkt att för­bättra informationen om hur hyreshöjningarna för­delas men har inneburit motsatsen. Det är tvek­samt om stadgarnas § 42 om att hyressättningen ska baseras på lägenhetens ”standard, läge och ålder” verkligen följs. De tunga parametrarna i modellen är genomsnittlig kötid och geografisk attraktivitet (70 %), medan standard och ålder står för bara 5 %.

Motion 2020:15 om hur SKB:s resultat påverkar ny­produktion och hyror har ersatts av motion 2021:5, där förslaget är att styrelsen ska ”redovisa hur det senaste årets avsättning av resultatet (vinsten) till dispositionsfonden är tänkt att användas samt vad medlemmarna vinner ekonomiskt på detta”. // Sty­relsen föreslår avslag.

Hyra för parkeringsplatser tas upp i motion 2020:13, som föreslår återgång till ”solidarisk kostnads­fördel­ning”. // Styrelsen föreslår avslag.

Motion 2020:14 avser också hyran för parkering, fast yrkandet är ironiskt formulerat om att införa avgift för tvättstugor (som ytterligare affärsområde).

Boende  

Otillåtet boende tas upp i motion 2020:21, som inne­håller hela tolv yrkanden, varav flera inte är så tydliga. // Styrelsen anser de flesta besva­rade men yrkar avslag på förslaget om att SKB vid kontrakts­skrivning med en medlem som äger en villa ska begära upplys­ning om ägandet och kräva försälj­ningsdokumentation inom tre månader.

Motion 2020:22 gäller hur ärenden hanteras genom hyresnämnden. Förslaget är att krav som åberopas i hyresnämnden ska finnas i hyreskontrakten och att SKB ska redovisa över­låtelser genom hyresnämnden som bryter mot turord­ningen. Bakgrunden är att en medlem har uteslutits. // Styrelsen föreslår avslag.

I motion 2021:22 föreslås att SKB vid avstängning av hissar ska medverka till lösningar för personer som inte kan använda trappor, exempelvis tillfälligt boende eller kostnader för sådant, genom att skapa över­natt­ningslägenheter eller kompensation på annat sätt. // Styrelsen föreslår avslag.

I motion 2020:46 föreslås att SKB ska följa rekommen­dationen från Folkhälsomyndigheten om två grader högre inomhus­tempera­tur för äldre.

I motion 2021:24 föreslås att stämman förbjuder eller verkar för förbud mot rökning på balkonger och uteplatser.

Föreningsverksamheten  

I motion 2021:14 föreslås att SKB ska anta ”Svensk kod för styrning av kooperativa och ömsesidiga före­tag” (se svenskkooperation.se/kooperativ-kod/) och implementera den. Koden avser att lyfta fram de goda sidorna hos ett kooperativt företag. Det är lite oklart vad styrelsen menar med sitt besvarande.

I motion 2021:7 föreslås att styrelsen tillsätter en arbetsgrupp (med angiven representation) som utvär­derar hur den demokratiska processen har påverkats under coronapandemin och vilka lärdomar som kan dras för framtiden. En rapport över granskningen ska publice­ras och disku­teras i kvar­tersråd och fullmäktige. // Styrelsen föreslår bifall.

I motion 2021:11 från Segelbåtens fullmäktig föreslås att styrelsen ska se till att mejl till gemen­sam adress för styrelsen, hyresutskottet respek­tive valberedningen ska nå samtliga som adressen är gemensam för. Som det är nu vet man inte vilka ett sådant mejl går till – ett mejl till styrelsen kanske inte alls når någon där. // Styrelsen säger att det framöver ska bli information om inkom­na mejl vid styrelse­möten. Men det är för sent för att andra i styrelsen ska kunna agera och ta ansvar för hanteringen. Och styrelsen säger ingenting om adresserna till valberedningen och hyresutskottet.

Den dåliga redovisningen av motioner och uppdrag tas upp i motion 2020:26 från Segelbåten, där det föreslås att styrelsen ska fullgöra beslutet om redovis­ning av uppdrag till styrelsen, vilket man slutat med, i motion 2020:25, där det föreslås att motioner i sam­mandrag ska tas med i Vi i SKB, som det var förut, och i motion 2020:27, där det föreslås att uppföljning av beslut ska vara en särskild punkt i verksamhets­berät­telsen. // Styrelsen föreslår bifall till den första motio­nen men avslag på de två andra.­

I motion 2020:33 från Segelbåten föreslås att alla handlingar till en stämma ska bevaras på hemsidan, och i motion 2020:32 från Mälarpirater föreslås att sådana handlingar ska finnas på hemsidan och i pap­pers­form i minst tio år. // Styrelsen föreslår bifall till båda motionerna.

I motion 2021:10 från Segel­båtens fullmäktig föreslås att valberedningen ska redovisa konkreta, faktamäs­siga underlag för förslag till arvoden. Bakgrunden är att informationen varit dålig. I motionen finns diagram över arvodesutvecklingen. // Styrelsen föreslår bifall.

I motion 2020:40 föreslås en översyn av lägenhets­ritningar.

I motion 2020:29 föreslås att poster ska reserveras för köande medlemmar vid val.

Motion 2020:35 tar upp föranmälan till stämman och kallelse av ersättare – för köande, fast det inte sägs.

I motion 2021:13 föreslås att tjänstemän i SKB ska respektera alla medlemmarnas rätt att rösta respek­teras. Yrkandet är lite oklart. Bakgrunden är vissa missförhållanden i ett enskilt kvarter.

I motion 2020:28 föreslås att ”underlag [ska] till­handa­­hållas” före beslut på stämman. Bakgrunden är att rapporten med förslag till stadge­ändringar har brister i fråga om motiveringar och analys.

I motion 2020:31 föreslås riktlinjer om att varje full­mäk­tigeledamot ska redogöra för föreningsstämmor och fullmäktigedagar vid kvartersmöten.

I motion 2021:17 föreslås att det ska vara föreläsning om klimatsmart byggande på höstens fullmäktigedag.

Övrigt  

I motion 2020:18 efterfrågas uppgifter om kostnad för varje köande medlem samt total kostnad för köande.

I motion 2020:30 föreslås att andelen boende respek­tive köande ska redovisas när medlemmars åsikter redovisas.

I motion 2020:44 efterlyses bilder och instruktioner för målning och tapetsering i gamla lägenheter – med exempel på hur det inte ska se ut – samt en bedöm­nings­lista med ersättningsavdrag för avvikelser.

I motion 2020:47 efterfrågas en redogörelse för vad som hänt i fråga om utbyte av äldre kyl- och frysskåp. Eftersom motionen bara gäller att få information och inte innehåller något konkret förslag – vilket är ett krav enligt före­ningslagen för att få frågan behandlad vid en stämma – hade styrelsen kunnat avvisa den.

Styrelsens förslag från december 2019  

(Förslaget har felaktigt tagits bort från SKB:s hemsida)

Styrelsens förslag från april 2020  

(Förslaget finns i häftet med motioner för 2020)

Lars Lingvall 2021-11-09