Start Blandat > Ordinarie stämma 2007

Rapport från SKB:s ordinarie stämma lördagen den 2 juni 2007

Rapporten som
Worddokument

Stämman brukar hållas en vardagskväll, med stor tidspress, men hade nu flyttats till en lördag, eftersom många motioner (58 stycken) och ett stort stadgeförslag skulle debatteras. Trots det blev det tidspress, med en tidsbegränsning på två minuter i diskussionerna om stadgar och motioner.

En icke aviserad nyhet vid stämman var lappar för att begära ordet och skriva ner yrkanden, som brukar förekomma vid större kongresser. De kan motiveras av att man vill ha bättre ordning på förslagen men fungerar självfallet också dämpande på debatten, särskilt för de många som inte är så vana. Trots dessa lappar återgavs flera yrkanden inte i protokollet, däribland de flesta av Lars.

Under avsnittet om verksamhetsberättelse tilläts Lars inte ställa frågor om sidan Verksamhetsidé , mål och strategier, vilket han fick vid förra stämman.

Han tog också upp arbetet med stadgar. Styrelsen hade – utan att informera i förväg om det – utarbetat ett förslag som gällde hela stadgarna, trots att förra stämman hade gett styrelsen i uppdrag att först utarbeta ett förslag som gällde direkta fel och sedan arbeta vidare i medlemsdialog. Han yrkade att föreningsstämman ”uttalar kritik mot styrelsen för att den inte har verkställt förra stämmans beslut om stadgerevidering i fråga om tidsplan och utarbetande av förslag i dialog med medlemmarna”, men yrkandet avslogs. Han anmärkte dessutom på att stämmans beslut hade återgivits felaktigt i verksamhetsberättelsen vilket noterades till protokollet.

Han efterlyste vidare konkreta motiveringar till hur årets hyreshöjningar hade fördelats på de olika fastigheterna, eftersom uttalandet på hemsidan från styrelsen och hyresutskottet var så generellt och abstrakt formulerat att det kunde gälla vilket år som helst. Han påpekade att två motioner år 2005 (varav den ena från Segelbåten) hade krävt motiveringar och fått ganska positiva svar från styrelsen och hyresutskottet. Ingen kommenterade dock hans fråga och den har inte redovisats i protokollet, som övriga frågor under punkten.

Under punkten Val frågade han – mot bakgrund av att valberedningen under flera år föreslagit omval av alla som vill sitta kvar – vad valberedningen gjort för att kontrollera att de som ställer upp till omval har gjort ett gott arbete och bör omväljas, men svaret blev inte särskilt konkret. Han påpekade också att informationen från valberedningen om nominerade hade försämrats år från år. Till årets stämma lämnades ingen upplysning alls om vilka som nominerats. Valberedningens ordförande medgav att de borde bättra sig.

Lars föreslog till ledamot i styrelsen Anders Hidmark, Brunbäret, som tidigare varit ledamot i hyresutskottet, och till ledamot i hyresutskottet Mikael Möller, Kampementsbacken, men valberedningens förslag bifölls utan ändringar.

I diskussionen om stadgarna yrkade han ”att stadgeförslaget återremitteras till styrelsen för att styrelsen ska 1. fullgöra uppdraget från förra stämman om att utarbeta ett stadgeförslag i dialog med medlemmarna, 2. åstadkomma ett tekniskt sett korrekt stadgeförslag”. Förslaget avslogs. Han reserverade sig mot beslutet men det antecknades inte till protokollet.

I den efterföljande debatten föreslog Lars ändringar beträffande flera paragrafer, dels genom motioner, dels genom nya förslag.

Han fick bifall till förslagen om medlemsmötenas och kvartersrådens uppgifter (enkel ändring av ”rådgivning” till ”samråd”), valbarhet till kvartersråd (även sammanboende med medlemmar ska kunna vara ledamöter), uteslutningsparagrafen (språklig förbättring som arbetsgruppen inte hade gjort) samt förtydligande om revisorer (eventuell från kommunen ska vara utöver övriga).

Övriga förslag gällde bland annat ärendena vid stämman och ordningen mellan dem (val efter motioner och andra förslag i stället för före m.m.), närvaro- och förslagsrätt vid föreningsstämman (förslagsrätt för motionär m.m.), redovisning från hyresutskottet vid stämman (ny punkt på stämman) samt insyn i hyresutskottets verksamhet (inte hemliga protokoll).

Omröstningen om förslaget om en särskild punkt på stämman för hyresutskottet slutade 29–29, varefter lottning avgjorde att styrelsens förslag vann.

Med tidsbegränsningen på två minuter var tiden så knapp att vissa större förslag knappt hann framföras, än mindre motiveras ordentligt. Fullmäktigeledamöterna hade ingen rimlig möjlighet att fundera igenom förslagen.

Lars avlämnade en skriftlig reservation: ”Jag reserverar mig mot beslutet om stadgarna eftersom stadgeförslaget inte utarbetats i medlemsdialog enligt förra stämmans beslut och diskussionen vid stämman varit ytterst forcerad och stadgeförslaget därmed inte behandlats på ett sakligt och medlemsdemokratiskt acceptabelt sätt.”

Därefter behandlades de motioner som inte gällde stadgarna. Lars argumenterade bl.a. för att ordinarie stämma alltid ska hållas en lördag, att en lokal för stämman med bättre förutsättningar för aktivt deltagande i debatten bör väljas, att SKB:s affärsplan ska vara offentlig och att styrelsen bör utarbeta en handlingsplan för att stimulera och stödja kvartersrådsverksamhet.

Hans motioner om ändringsförslag och tilläggsförslag vid stämman samt bättre sökbarhet och visning av information på hemsidan hade tillstyrkts av styrelsen och bifölls.

När kvartersrådets motion om kulturhistoriska hänsyn vid underhåll och renovering (med bildillustration i motionshäftet) behandlades visade Lars ett antal bilder från renoveringen, undrade varför den erfarenhet och det engagemang som styrelsen påstår finns inte hade använts under renoveringen och påminde om att styrelsen hade gett ett nästan identiskt svar på motion 17 år 2004 om kulturhistoriska hänsyn vid ombyggnad – att kunskap, engagemang och insikt finns inom SKB – och också hade uttalat att styrelsen skulle följa dessa frågor noggrant framöver. SKB:s VD Henrik Bromfält sade att ambitionen finns men erkände att man i det här fallet hade gjort lite för mycket och lovade att åtgärder skulle vidtas i samråd med kvartersrådet.

Lars yrkade att stämman skulle ”ge styrelsen i uppdrag att utforma regler och rutiner för att säkerställa att SKB på ett föredömligt sätt tar kulturhistoriska hänsyn vid underhåll och renovering”, och det förslaget bifölls.

Stämman började kl. 9.00 och var slut 16.45, efter avbrott för lunch och kaffe.

Lars Lingvall, fullmäktig